Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 25 de març del 2016

CASES PERE COMERMA I

Estem ja a les acaballes del desè dia dia de les nostres passejades per la ciutat de Terrassa, desprès de beure una mica d'aigua a la Font de la Creu Gran, tornem al carrer del Nord, per arribar-hi pugem a peu pel carrer de la Societat, fins arribar al carrer del Nord. Tornem al lloc en el que havíem deixat la nostra passejada, davant de la Casa Puigarnau, uns metres més a vall, en direcció a la Plaça Mossèn Jacint Verdaguer ens trobem amb les cases Comerma I, núm 59-61.

Cases Comerma I. Foto, AF Jordi Plana.

Aquestes dues cases situades al Carrer del Nord, núm 59 i núm 61, són dues cases bessones, però amb les portes d'accés en posicions diferents, una a la dreta de la seva façana i l'altra a l'esquerra. Corresponen a habitatges unifamiliars situats entre mitgeres.

Cases Pere Comerma I, a la dreta la Casa Pere Comerma III.
Foto AF, Jordi Plana.

La façana de la planta baixa de les dues cases presenta una finestra i una porta, les dues de grans dimensions i en arcs rebaixats amb els escaires plans. La façana té una línia d'imposta que separa la planta baixa de la primera planta, la línia d'imposta, d'argila cuita i pintada de color vermell, té una decoració en forma de dents de serra.

Detall del pis de les cases Comerma I. Foto, AF Jordi Plana.

El primer pis només presenta una finestra amb un balcó amb reixa de ferro i amb el perfil de la llossada amb la mateixa decoració de la línia d'imposta. Les dues finestres queden situades a l'esquerra de la façana. Una línia d'imposta igual a l'anterior separa la façana del primer pis de la façana de les golfes, on hi ha una finestra també a l'esquerra, amb trencaaigües, brancals i arc rebaixat d'obra vista. La mitgera entre les dues cases i en el pis, està determinada per una línia d'obra vista. La línia de la mitgera, les línies d'imposta i la cornisa determinen quatre rectangles a la façana del pis que estan arrebossats. Les façanes de les dues cases estan coronades per una cornisa formada per dues línies de maons plans entre les que hi ha una banda de maons situats de forma inclinada.

Les dues cases que a nivell d'estil arquitectònic és classifiquen com a obra popular, estan incloses en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Bé inventariat, identificador: IPAC, 28068.

GL 41º 34' 0,66'' N - 2º 0' 48,07'' E. TERRASSA 

Fem quatre passes en direcció a l'estació del Nord i ens aturem davant de la façana de la casa núm 63.

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada