Avui dissabte, a les vuit del matí comencem una nova passejada per la ciutat de Terrassa, deixem la fàbrica de La Magdalena, travessem la plaça Baltasar Ragon i caminem per la carretera de Martorell fins arribar a la cantonada amb el carrer Galileu en la que hi ha la Casa Celedonio Badia i Tort, pugem el carrer de Galileu fins arribar a la cantonada amb el carrer de Martín Díez, en la que trobem una de les tres naus industrials de l' Anònima que han arribat als nostres dies.
SAPHIL, Façana del carrer de Galileu. Foto, AF Jordi Plana.
La SAPHIL, acrònim de Sociedad Anónima de Peinaje e Hilatura de Lana, coneguda popularment com l'Anònima, fou una empresa fundada l'any 1919 a la ciutat de Terrassa. L' Anònima neix de la fusió de quatre empreses de filatura d'estam. ( Estam: Fil resultat de la fibra de llana que ha estat pentinada abans de la filatura). La SAPHIL es dedicà a la manufactura de llana, des de la preparació de la llana a partir de la llana en brut fins la venda de filatura. Va ser una de les grans empreses tèxtils de Terrassa i en els seus millors temps va arribar a tenir més de 2000 treballadors i treballadores.
Fàbrica SAPHIL, façana del carrer Galileu. Foto, AF Jordi Plana.
El complex fabril de l'Anònima estava format per diverses naus industrials que omplien gairebé dues illes d'edificis a banda i banda del carrer Galileu, entre els carrers Vàzquez de Mella, Martín Díez, Fra Bonaventura Gran, Arquimedes i Pi Maragall. De tots els edificis que formaven el complex, el més significatiu i que per sort ha arribat fins els nostres dies, és el que té la façana principal en el carrer de Galileu, i correspon a la nau de la filatura, edifici que presenta elements decoratius d'estil clàssic. (Foto superior).
Detall de la façana Nord de la mateixa nau. Foto, AF Jordi Plana.
L'edifici principal que ha arribat fins els nostres dies, és un edifici de planta rectangular, de planta baixa i un pis, de obra vista i amb teulada a dues aigües. La façana del carrer de la Filatura és la més interessant des del punt de vista arquitectònic i cal dir que tota la nau està molt ben conservada. La planta baixa del carrer de la Filatura alberga un supermercat de la cadena Mercadona. i la planta superior alberga una sèrie de lofts.
Carrer de la Filatura, a la dreta edifici de la SAPHIL, a l'esquerra,
nous edificis. Foto, AF Jordi Plana.
L'any 1992 l'Anònima feia fallida i dos anys després, l'any 1994, s'enderroca gran part de la fàbrica, només es salven de l'enderroc dues naus industrials i la nau que havia albergat l'economat de la SAPHIL. Lamentablement s'enderroca la sala de tints, una construcció de l'arquitecte modernista Lluís Muncunill i Parellada, que no era visible des del carrer, l'edifici de tints tenia 8 bòvedes, cadascuna amb la seva llanterna, per ventilar i donar iluminació natural, al ser visible només des de l'aire va passar desapercebut als responsables de patrimoni de l'ajuntament de Terrassa i van desaparèixer. Per sort cal dir que tots podem admirar una construcció similar, bastida també per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada, l'edifici de tints del vapor de ca l'Izard, amb el que vaig començar la primera publicació d'aquest blog. Cal dir que des de l'Ajuntament de Terrassa vàrem intentar aturar l'enderroc de l'edifici de tints, però lamentablement, els propietaris de la fàbrica van aprofitar les vacances d'estiu per enderrocar-lo, aquest fet ens va molestar molt a tots els regidors del consistori terrassenc, ja que aquesta pràctica ja s'havia utilitzat en altres ocasions, però amb ajuntaments franquistes.
L'enderroc de la SAPHIL, gràcies al seu Pla parcial d'ordenació va salvar com he comentat tres naus, una d'elles la nau de filatura i l'altra la de l'economat de l'antiga fàbrica i va fer possible una sèrie de blocs de pisos, un nou carrer (el carrer de la Filatura) i dues noves places (La Plaça del Tint i la Plaça de l'Anònima).
Xemeneia de la SAPHIL. Plaça de l'Anònima. Foto, AF Jordi Plana.
Dels elements que han quedat de l'Anònima, l'element més important és la xemeneia, bastida en maó vist, de base quadrada i fust troncocònic, de 36 metres d'alçada, 3 metres de diàmetre a la base i 2,2 metres a la corona, en la que hi ha una passera circular a la que pot accedir-se per una escala de gat. Va ser construïda l'any 1961.
Detall de la xemeneia amb l'acrònim de la fàbrica. Foto, AF Jordi Plana.
Façana oest de la nau de filatura de la SAPHIL.
Foto, AF Jordi Plana.
Façana sud de la nau de filatura de la SAPHIL. Foto, AF Jordi Plana.
L'edifici de la filatura, per la part que dóna al carrer de Matín Díez és d'ús residencial.
Entre la nau industrial que fa cantonada entre els carrers de Vàzquez de Mella i Pi Maragall, que avui alberga el Casal Cívic del barri de Ca n'Aurell i els tallers de Prodis, i el carrer de la Filatura trobem la plaça del Tint.
Plaça del Tint. Foto, AF Jordi Plana
L'altra nau que ha arribat fins el dia d'avui és la de l'economat de la SAPHIL, situat a la cantonada entre el carrer de Galileu i la plaça de l'Anònima. Aquesta nau de planta rectangular, teulada a dues aigües que avui dia alberga El Celler del Cava, establiment de vins, caves i licors, havia estat l'economat de l'Anònima.
Nau de l'antic economat de la SAPHIL, façana del carrer Galileu, 238
Foto, AF Jordi Plana.
Façana de l'edifici del Celler del Cava, plaça de l'Anònima.
Foto, AF Jordi Plana.
L'economat era una botiga, en aquest cas de la SAPHIL, en la que els treballadors de l'empresa podien comprar productes bàsics a un millor preu. Els economats venien productes empaquetats i pesats, com a novetat, fet que facilitava la venda.
La Sociedad Anónima de Peinaje e Hilatura de Lana, fou fundada per Francesc Salvans i Armengol, l'any 1919 i es va ampliar en anys successius, van participar diferents arquitectes entre els que destaquen Lluís Muncunill (1920) va bastir l'edifici de tints; Pere Pigrau (1943)... La construcció de la xemeneia és de l'any 1961. L'any 1992 la fàbrica fa fallida i l'any 1994 s'inicia l'enderroc.
La nau de la filatura de SAPHIL, és un edifici catalogat com a bé cultural d'interès local, identificador: IPAC, 28230. Obra popular, presenta diversos elements classicistes.
GL, 41º 33' 54'' N - 2º 00' 19'' E. TERRASSA
Deixem l'Anònima i el seu entorn, tot donant per acabat el novè dia de la nostra passejada per Terrassa...
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada