Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 23 de maig del 2016

CARRER DE SANT ISIDRE

El 29 de desembre de l'any 1864, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Ignasi Amat i Galí (01/01/1863 - 31/12/1864), l'Ajuntament de Terrassa va prendre l'acord de posar-li al carrer que anava de la la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer al carrer del Pantà. Avui dia el carrer comença a la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer i acaba en arribar al carrer de Mare de Déu dels Àngels. L'Ajuntament de Terrassa tenia prevista la continuïtat del carrer de Sant Isidre amb el carrer de la Mina, però la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer sempre ha suposat una barrera entre els dos carrers. L'Ajuntament també va prendre l'acord de que l'amplària del carrer seria de 36 pams.

Ma esquerra de la cantonada entre la plaça de Mossèn Jacint Ver-
daguer i el carrer de Sant Isidre. Foto, AF Jordi Plana.

La numeració del carrer de Sant Isidre comença a la cantonada amb la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, a l'esquerra hi ha l'edifici de l'Escola Municipal d'Adults de la Llar, edifici modernista obra de l'arquitecte Melcior Vinyals que el va bastir l'any 1928.

En front de l'edifici de l'Escola Municipal d'Adults La Llar i a la mateixa cantonada hi ha la Casa Josep Casanovas, bastida per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1898. La Casa Josep Casanovas és la primera casa d'aquest costat del carrer Sant Leopold, perquè es van eliminar alguns números al construir la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer.

 Ma dreta de la cantonada entre el carrer de Sant Leopold i carrer
de Sant Isidre. Foto, AF Jordi Plana.

Per acord plenari de l'any 1879, de 27 de juliol l'Ajuntament de Terrassa acordà la continuació del carrer de Sant Isidre fins el carrer dels Àngels, concretament fins davant del núm 31 d'aquest carrer i així el coneixem en l'actualitat. L'esmentat acor plenari es va prendre durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Isidre Abelló i Espinalt (01/07/1879 - 23/05/1880). El carrer no queda completament urbanitzat fins el 18 de desembre de 1905.

Escola Donya Magdalena. Foto, AF Jordi Plana. 

El dia 13 d'abril de l'any 1913 a la cantonada entre els carrers de Sant Llorenç i Sant Isidre s'inaugurà l'Escola Donya Magdalena (Sant Isidre 29), que podia acollir 200 pàrvuls (nenes). L'escola va ser inaugurada amb la presència de les autoritats terrassenques i barcelonines, doncs en aquella època la inauguració d'una escola era un fet molt destacat.


Casa Mallofré. Foto, AF Jordi Plana.

El dia 1 de juliol de de l'any 1928, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Josep Ullés i Jover (06/08/1925 - 25/02/1930), es va posar la primera pedra de l'Escola d'Economia Domèstica, que seria inaugurada el 4 de desembre de l'any 1929. Actualment l'Escola Municipal d'Adults La Llar. L'edifici de grans dimensions ocupa la cantonada esquerra del carrer Sant Isidre amb la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer.

 Escola Municipal d'Adults de La Llar. Foto, AF Jordi Plana.

A la cantonada dels carrers Sant Isidre i del Pantà hi ha l'antiga fàbrica coneguda com La Electra Industrial SA o Taller Gibert i Junyent. L'edifici és obra de l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada que el va aixecar l'any 1911. La Electra Industrial SA fabricava motors elèctrics, alternadors, transformadors i interruptors de potència. Durant la Guerra Civil fou col·lectivitzada i es dedicà a fabricar granades per l'exèrcit de la II República. Passada la guerra, recobrà la seva activitat i fou absorbida per AEG Electric Motors SA. Actualment l'edifici alberga una sèrie de nous habitatges conservant les façanes exteriors.

El carrer de Sant Isidre es va convertir en un carrer molt transitat ja que facilità la comunicació entre els carrers de Sant Gaietà, Sant Llorenç, Pantà, del Nord i dels Àngels, sobretot a la sortida de les fàbriques.

Edifici de l'antiga Electra Industrial SA. Foto, AF Jordi Plana.

El carrer va ser asfaltat per primera vegada l'any 1936.

GL
C/Mare de Déu dels Àngels - C/Sant Isidre
C/Sant Leopold - P/Mossèn Jacint Verdaguer 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada