Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 8 de març del 2016

XEMENEIA DE LA SAPHIL

La SAPHIL, acrònim de Sociedad Anónima de Peinaje e Hilatura de Lana, coneguda popularment com l'Anònima, fou una empresa fundada l'any 1919 a la ciutat de Terrassa. L' Anònima neix de la fusió de quatre empreses de filatura d'estam. ( Estam: Fil resultat de la fibra de llana que ha estat pentinada abans de la filatura). La SAPHIL es dedicà a la manufactura de llana, des de la preparació de la llana a partir de la llana en brut fins la venda de filatura. Va ser una de les grans empreses tèxtils de Terrassa i en els seus millors temps va arribar a tenir més de 2000 treballadors i treballadores.

L'element més remarcable de la SAPHIL que ha arribat fins els nostres dies és la seva xemeneia. Al voltant de la xemeneia l'ajuntament de Terrassa va deixar un espai que avui es coneix com la plaça de l'Anònima.

Xemeneia de la Sociedad Anónima de Peinaje e Hilatura.
Foto, AF Jordi Plana

La Sociedad Anónima de Peinaje e Hilatura de Lana, fou fundada per Francesc Salvans i Armengol, l'any 1919 i es va ampliar en anys successius, van participar diferents arquitectes entre els que destaquen Lluís Muncunill (1920) va bastir l'edifici de tints; Pere Pigrau (1943)... La construcció de la xemeneia és de l'any 1961. L'any 1992 la fàbrica fa fallida i l'any 1994 s'inicia l'enderroc.

La xemeneia va ser construïda l'any 1961, per tant és una de les darreres construccions del gran complexe fabril de l'Anònima. Està construïda en maó vist, és de base quadrada i de fust troncocònic. La xemeneia en el seu conjunt té una alçada de 36 metres, amb un diàmetre de 3 m a la seva base i de 2,2 m a la corona.


Base i part del fust de la xemeneia, plaça de l'Anònima.
Foto, AF Jordi Plana

La xemeneia està coronada per un collarí i una passera circular, a la que s'accedia per una escala de gat exterior amb proteccions circulars. Al fust si van adossar les lletres de SAPHIL, que corresponen a l'acrònim de Sociedad Anónima de Peinaje e Hilatura, empresa coneguda popularment per l'Anònima.

  Xemeneia de la SAPHIL, vista des del carrer de la Filarura.
Foto, AF Jordi Plana.

La xemeneia de la SAPHIL està catalogada com a bé d'interès local. Identificador: IPAC, 35371. Està situada en la plaça de l'Anònima del barri de Ca n'Aurell de Terrassa.

GL 41º 33' 54'' N - 2º 00' 19'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada