Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 4 de març del 2016

LA MAGDALENA

La Magdalena és una antiga fàbrica de Terrassa, ocupa la totalitat d'una illa d'edificis del barri de Ca n'Aurell, delimitada pel carrer de Watt al nord, el carrer de Galvani a l'oest, el carrer de Faraday a l'est i la plaça de Baltasar Ragon al sud. La Magdalena era una indústria tèxtil especialitzada en el procés tèxtil de la filatura.

 Façana sud de La Magdalena (davant la plaça de Baltasar Ragon)
Foto, AF Jordi Plana.

La fàbrica de la Magdalena ocupava una gran edifici trapezoïdal de planta baixa i dos pisos, mentre que en la meitat de l'edifici, amb amb façana a la plaça Baltasar Ragon, presenta un tercer pis. L'edifici està dividit transversalment en quatre seccions cada una d'elles amb teulades a dues aigües, dues de les teulades, les més llargues amb lluernes als careners.

Les finestres de totes les façanes són rectangulars i estan agrupades tot seguint un eix vertical definit per l'emmarcament motllurat de maó i pilastres. Actualment l'edifici presenta tres accessos, el de la façana que dóna a la plaça Baltasar Ragon, aquest es nou i va obrir-se quan els socis de SARSA van decidir establir-se a l'edifici de la Magdalena. (Foto superior) Sobre la gran porta de vidre hi un relleu escultòric que representa una al·legoria sobre el sector tèxtil llaner, obra de l'escultor Carles Armiño.

 Entrada principal de la Magdalena, de maó vist i de caràcter
monumental. Foto, AF Jordi Plana.

Destaquen els mosaics de Santiago Padrós a l'interior de l'edifici en l'escala principal.
En el carrer de Galvani, l'edifici de la Magdalena presenta una altra entrada i el moll de càrrega i descàrrega amb una grua de desplaçament horitzontal.

 Façanes del carrer Galvani i Plaça Baltasar Ragon. 
Foto, AF Jordi Plana.

Porta principal de la façana del carrer de Faraday.
Foto, AF Jordi Plana.

La filatura de La Magdalena fou bastida per l'arquitecte terrassenc Ignasi Escudé i Gibert, entre els anys 1941 i 1942, per encàrrec de l'empresari tèxtil Joan Mach i Brasa. És pel nom del propietari que la fàbrica també era coneguda a nivell popular com a Can Mach. En la darrera crisi del sector tèxtil terrassenc, la fàbrica va tancar i l'any 2009 es va publicar un estudi de reforma i rehabilitació de La Magdalena per la UPC per tal de destinar l'edifici a ús residencial. Els socis de SARSa concessionari de SEAT, van decidir situar la seu de la seva societat en un edifici singular de la ciutat de Terrassa i afortunadament van triar La Magdalena, fet que ha contribuït a la conservació de l'edifici.

La Magdalena, bastida per l'arquitecte Ignasi Escudé (1941 - 1942), és un edifici d'estil arquitectònic enquadrat en el Monumentalisme academicista. Està protegit i inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Identificador: IPAC, 28227.

GL 41º 33' 24'' N - 2º 00' 13'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada