Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 16 de març del 2016

CASA PERE ROMANÍ

Aquest matí ens hem llevat ben aviat, el rellotge del rebedor de casa toca dos quarts de set del matí, ja hem pres el desdejuni i com encara és fosc aprofitem per llegir per sobre el diari, en portada de La Vanguardia es llegeix: El PP actua per primera vegada contra Rita Barberà, per un moment he pensat: es duen preparar unes noves eleccions, bé el temps ja ens ho aclarirà, segueixo llegint fins la secció de política que parla de l'entrevista Puigdemont i Sànchez... el rellotge toca dos quarts de vuit, deixo el diari, comprovo la càrrega de les bateries de la màquina de fotografiar i surto al carrer disposat ha fer una altra passejada per Terrassa. 

Caminem uns metres pel carrer de Galileu, passem per davant de la màquina de tren situada a la cantonada amb la Rambla d'Ègara, travessem la Rambla, passem per davant de la plaça de Ricard Camí, seguim caminant fins l'edifici de la seu central de l'antiga Caixa Terrassa i arribem a la cruïlla amb el carrer de Cervantes, el caminem tot fins arribar a l'Estació del Nord i just davant hi ha el final del carrer del Nord, motiu del passeig d'avui.

Situats a la vorera de ma dreta, baixem el carrer del Nord en direcció a la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer fins arribar al número 81. És la Casa Pere Romaní.

 Façana de la Casa Pere Romaní. Foto, AF Jordi Plana.

La Casa Pere Romaní és un edifici de planta baixa i pis de l'amplada de dos casals, situat al carrer del Nord núm 81. És un edifici entre mitgeres amb la façana arrebossada imitant línies de carreus. La façana de la planta baixa presenta una estructura simètrica amb tres obertures.

Detall de la façana de la planta baixa de la Casa Pere Romaní.
Foto, AF Jordi Plana

L'obertura central corresponent a la porta i les dues laterals corresponents a les finestres són en arc rebaixat. Arcs i brancals de porta i finestra són motllurats. La façana presenta un sòcol de pedra llisa i motllurada en la seva part superior. Les tres mènsules que sostenen la llossada del balcó, profusament decorades amb motius florals estan alineades amb el centre dels arcs de la planta baixa. Les dues finestres tenen reixes de ferro molt treballades. Una línia d'imposta molt marcada separa la façana de la planta baixa i del primer pis, aquesta manté la forma de la motllura de la llossada de la balconada i la part floral segueix per sota d'aquesta.

A la imatge poden apreciar-se en detall, les reixes, les mènsules i
la línia d'imposta. Foto, AF Jordi Plana.

La façana del primer pis manté la simetria de la planta baixa i presenta tres obertures que donen accés a la balconada, que gairebé ocupa tota l'amplària de l'edifici. La balconada presenta una llossada rectangular, motllurada i amb els vèrtex exteriors arrodonits i una barana de ferro també molt treballada.
 
Primer pis de la Casa Pere Romaní. Foto, AF Jordi Plana

Cal destacar la profusa decoració floral de tipus modernista als timpans de les llindes i als muntants, tota la façana és d'arrebossat que imita línies de carreus. La façana de l'edifici està coronada per una espectacular cornisa de pedra que al centre forma un frontó en arc de mig punt amb decoració floral sobre l'arc i al mig del frontó.

Detall del frontó de la Casa Pere Romaní. Foto, AF Jordi Plana.

 Decoració de les llindes de les portes del balcó. Foto AF Jordi Plana.

Pere Romaní i Recasens va encarregar la construcció de la seva casa a l'arquitecte Domènec Boada i Piera, que la va bastir l'any 1908. La casa d'estil modernista, està catalogada com a bé cultural d'interès local, identificador: IPAC, 28066.

L'any 1915 en Francesc Duran i Ubach lloga a Pere Romaní els patis de les cases 11 i 17 del carrer Sant Pere per construir el Cinema Catalunya que és inaugurat l'any 1916 i que encara funciona avui dia sent propietat de l'Ajuntament de Terrassa.

GL 41º 34' 05'' N, 2º 00' 49'' E. TERRASSA

Deixem la Casa Pere Romaní però seguim sense moure'ns del carrer del Nord...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

1 comentari: