El carrer Galileu de és un carrer que va des de la rambla d'Ègara fins la carretera de Martorell, històricament ha estat un carrer que comunica la part nord de la ciutat amb la part sud, ha estat el carrer de sortida de Terrassa des del nord i fins i tot des de la carretera de Matadepera cap a la C58, per anar Barcelona si es passava pel centre de la ciutat. En la cantonada del carrer Galileu amb la rambla d'Ègara hi ha una petita plaça triangular que manté l'alineació del final del carrer Galileu. En aquesta plaça hi ha una màquina de tren, que vol ser un homenatge al que va significar el pas del ferrocarril per la ciutat de Terrassa.
El monument va ser inaugurat el 22 de juny de 1968 i va ser costejat per subscripció popular sota el patrocini de l'Ajuntament de Terrassa.
Monument dedicat al pas del ferrocarril per Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.
La màquina va ser construïda en els tallers de la fàbrica belga Marcinillé Coullet i va sortir de la fàbrica el dia 25 de febrer de 1886 amb el número 020-0234. Les característiques de la màquina són: 6,42 metres de longitud, pesa 19350 kg i un recorregut de 2.296.871 km.
Deixem la placeta de la màquina de tren, passem el carrer de Pasteur a ma dreta, seguim caminant, travessem la cantonada del carrer de Galileu amb el carrer de Vàzquez de Mella. Fem unes quantes passes fins arribar a la cantonada amb el carrer Fra Bonaventura Gran, aquí trobem a ma esquerra la plaça de l'Anònima.
Plaça de l'Anònima. Foto, AF Jordi Plana.
En la plaça de l'Anònima, destaca la Xemeneia de la SAPHIL, de fet aquesta plaça va sorgir de la necessitat de donar un espai a la xemeneia catalogada com a bé d'interès local.
Travessem la plaça de l'Anònima i seguim caminant en direcció sud pel carrer de Galileu, deixem a ma dreta la cantonada amb el carrer de la Filatura i ens trobem amb dues naus que havien format part del complex fabril de la SAPHIL. A ma esquerra l'edifici del que havia estat l'economat de l'Anònima, carrer de Galileu, núm 238.
Edifici de l'antic economat de la SAPHIL, avui del Celler del Cava.
Foto, AF Jordi Plana.
Just davant de l'edifici de l'antic economat trobem la nau de la filatura de la empresa Sociedad Anónima de Peinaje e Hilatura, un gran edifici de planta rectangular amb alguns elements decoratius de caràcter clàssic.
Façana de l'edifici de la filatura. Foto, AF Jordi Plana.
Seguim caminant en direcció sud i a ma dreta deixem la plaça Josep Freixa i Argemí, antesala del Parc de Sant Jordi que alberga la Masia Freixa.
Plaça Josep Freixa i Argemí. Foto, AF Jordi Plana.
Passem la plaça Josep Freixa i Argemí i caminem fins arribar a la cantonada amb el carrer de Galileu i la carretera de Martorell, no sense abans beure una mica d'aigua a la font de la plaça del Progrés, cantonada en la que arribem a l'inici de la numeració de les cases del carrer Galileu i a la casa Celedonio Badia Tort, bastida per l'arquitecte Joaquim Raspall Mayol l'any 1921.
Casa Celedonio Badia Tort. Foto, AF Jordi Plana.
El carrer Galileu de Terrassa, és un carrer dedicat per la Ciutat a Galileu Galilei, físic, matemàtic i filòsof toscà. Va millorar el telescopi, i per tant, l'observació astronòmica. Galileu va donar suport a la teoria heliocèntrica de Nicolau Copèrnic, que com el seu nom indica, diu que el Sol és el centre de l'univers i per tant és la Terra qui gira al voltant del Sol. Avui dia es considera Galileu el pare de la ciència moderna.
Va néixer el 15 de febrer de 1564 a Pisa (Ducat de Florència) i va morir el 8 de de gener de 1642 a Arcetri (Gran Ducat de Toscana). Conegut pels seus estudis sobre cinemàtica i dinàmica, la millora del telescopi i la teoria heliocèntrica.
Retrat de Galileu Galilei, pintat per Giusto
Sustermans. Font Viquipèdia.
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada