Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 12 de març del 2016

PLAÇA RICARD CAMÍ

Hem caminat tot el carrer de Galileu i hem arribat al capdamunt, just a la cantonada amb la Rambla d'Ègara, en la zona en la que la rambla ja ha perdut el seu passeig central arbrat i s'ha convertit en un boulevard. Travessem la Rambla d'Ègara aprofitant que el semàfor està en verd i accedim a la plaça Ricard Camí, inaugurada l'any 2001, en el darrer mandat de l'alcalde Manuel Royes i Vila, juntament amb el nou edifici de la Caixa d'Estalvis de Terrassa, que després es convertiria en la seu d'Unnim i més cap els nostres dies, després de l'absorció d'Unnim pel BBVA, en una delegació d'aquest banc.

 Plaça Ricard Camí, accés per la Rambla d'Ègara. 
Foto, AF Jordi Plana.

La plaça Ricard Camí està delimitada pels carrers de Cervantes al nord, el carrer del Notari Badia a l'est, la Rambla d'Ègara a l'oest i el carrer de Torres Gacia al sud. Situada en els terrenys que havien ocupat l'antic vapor Montset, i posteriorment les fàbriques Oliu i Badiella, que va ser enderrocada al final del segle XX, alliberant els terrenys per les places Ricard Camí i Vapor Montset, el nou carrer Notari Badia, la continuació del carrer de Montserrat, l'edifici central de la Caixa d'Estalvis de Terrassa, un edifici d'habitatges que determina la façana dreta del carrer Notari Badia i tres edificis d'habitatges amb jardí de gespa al davant que determinen la façana esquerra de la continuació del carrer de Montserrat, mentre que la façana dreta la determina la també nova plaça del Vapor Montset.

 Dreta de la imatge carrer del Notari Badia. Foto, AF Jordi Plana.

El carrer Notari Badia, està dedicat a Francesc Badia, notari de professió, assassinat el divendres dia 24 de juliol de 1936, per un escamot de la FAI a l'Alzina del Sal·lari (carretera del Coll d'Estenalles), juntament amb set empresaris i terratinents terrassencs: Francesc Salvans, president de SAPHIL, Joan Salvans, fill de Francesc, Agustí Prat, Gaietà Vallès, Manel Vallhonrat, Josep Mª Duran i Joaquim Barata. En Badia no era empresari i per tant no tenia treballadors però una capella i  va identificar-se com a catòlic.

Basament de maons que recorda la xemeneia del Vapor Badiella.

L'antic Vapor Badiella estava situat en els terrenys que avui dia ocupa la plaça Ricard Camí, i la seu de Caixa Terrassa, en el núm 356 de la Rambla d'Ègara. De la fàbrica, construïda al segle XIX i enderrocada a les acaballes del segle XX, no queda res. Un basament, amb una placa, construït amb maons, recorda el lloc on hi havia l'antiga xemeneia.

Detall de la placa situada al basament de maons.
Foto, AF Jordi Plana.

La plaça de Ricard Camí disposa d'uns brolladors bastant espectaculars, situats davant de l'edifici que avui alberga l'oficina principal del BBVA de Terrassa. Els brolladors estan alimentats per un circuit tancat d'aigua i el que impulsa l'aigua a més altura la deixa caura sobre una superfície circular pavimentada amb pedra grisa que recull l'aigua i l'aboca en un petit estany que hi ha en un nivell inferior.

Estany amb brolladors. Foto, AF Jordi Plana.

A la plaça també hi ha una font d'aigua potable situada al costat dels brolladors, la font té un cos de ferro colat i una aixeta de llautó i manté el disseny de totes les fonts públiques que l'Ajuntament de Terrassa instal·la en els últims anys.

Font de la plaça Ricard Camí. Foto, AF Jordi Plana.

La façana nord la forma l'edifici del que havia estat la nova seu central de Caixa Terrassa, i després d'Unnim. L'edifici, que té la planta en forma de vaixell, i per tant només amb dues façanes, va ser inaugurat l'any 2001. Aquest edifici de formes arrodonides, construït d'acer, formigó i vidre, és obra de l'arquitecte terrassenc Joan Baca i va ser la seu de l'entitat fins l'absorció pel BBVA.

Seu del que havia estat Caixa Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

La plaça Ricard camí presenta un espai circular, pavimentat i semi-tancat amb bancs al voltant i fanals inclinats que sostenen un enreixat amb plantes enfiladisses que pugen pels mateixos fanals. L'espai ha estat utilitzat per actuacions, concerts...

Espai circular amb porxo de plantes enfiladisses. Foto, AF Jordi Plana.

Davant d'aquest espai circular i en el seu costat dret hi ha un bar restaurant construït amb planxa ondulada, anomenat Station Oblongo, ambientat en el món del ferrocarril. Propietat de l'ajuntament, funciona per concessió.

Bar-restaurant Station Oblongo. Foto, AF Jordi Plana.

Si entrem a la plaça pel carrer Notari Badia, venint del carrer de Cervantes, ens trobem amb la façana del darrera de l'edifici que havia estat la seu de Caixa Terrassa i un monument dedicat als vapors tèxtils terrassencs, format per una sèrie de columnes de ferro del Vapor Albiñana. Les columnes varen ser recuperades de l'enderroc d'una nau del complex fabril conegut com a Vapor Albiñana, ubicada al carrer Mare de Deu dels Àngels i construït entre els anys 1893 i 1907.

Façana del darrera de l'edifici de l'antiga Caixa Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.

 Monument format per les columnes recuperades del Vapor Albiñana.
Foto, AF Jordi Plana.

Accés a la plaça Ricard Camí per la Rambla d'Ègara.
Foto AF. Jordi Plana.


Rambla d'Ègara, dreta de la imatge plaça Ricard Camí.
Foto, AF Jordi Plana.

GL 41º 34' 02'' N - 2º 00' 22'' E. TERRASSA

La plaça està dedicada al terrassenc Ricard Camí, que va ser president de Caixa Terrassa, i que va mostrar durant la seva vida una gran sensibilitat per l'art i en especial per la pintura. Avui dia és celebra el Premi BBVA de Pintura Ricard Camí, que va ser instituït l'any 1989 i té per finalitat la promoció de la pintura i la projecció dels joves pintors. El Premi BBVA de Pintura Ricard Camí el convoquen La Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA i l'organitza el Centre Cultural de Terrassa.

 TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada