Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 24 de març del 2016

FONT DE LA CREU GRAN

Quan parlem de la Font de la Creu Gran de Terrassa hem de fer referència a dos elements que si bé formen un tot hem de considerar per separat, la font i damunt d'ella la creu, que possiblement correspon a una creu de terme. La font està situada a la plaça de la Creu Gran de Terrassa, plaça de forma rectangular que rep el nom de la creu. Sembla ser que primer es va instal·lar la font i sobre ella es va muntar la creu que havia tingut una altra ubicació.
 Font de la Creu Gran. Foto, AF Jordi Plana.

La font està situada al centre de la cruïlla que formen els carrers de la Societat, carrer de la Creu Gran i el carrer Garcia Humet, segons comenta Joaquim Verdaguer, la font substituïa una font més antiga que hi havia a un costat de la plaça. La font va ser inaugurada l'any 1844 sent alcalde de la ciutat Pau Galí i Galí (11/06/1844 - 03/01/1846). La font consta de dues parts una pica circular, que en el seu dia servia d'abeurador dels cavalls que portaven els carros des de l'estació al centre de la ciutat o cap Sant Pere.

 Detall de l'abeurador circular, la peanya cúbica i part del fust que
sosté la creu. Foto, AF Jordi Plana.

La peanya cúbica presenta quatre aixetes, una a cada cara lateral, situades a la boca de quatre cares de ferro colat que representen a Medusa, monstre de l'inframón, que segons la mitologia grega, convertia la gent en pedra mirant-los fixament. El bordó de l'abeurador dels cavalls presenta el desgast produït pels animals en beure de la pica, i segons aquest desgast podem determinar quin dels carrers presentava més trànsit de carros. Cal dir per la comparació amb fotografies de finals del segle XIX i de l'any 1936 que les peces que formen la font són les originals. La font compleix 172 anys després de la seva inauguració l'any 1944.

Detall d'un dels quatre brocs i la representació de Medusa.
Foto, AF Jordi Plana

La creu situada sobre la font, dóna el seu nom a la plaça que l'envolta i al carrer que ens porta des de la plaça fins el pont de Sant Pere. La creu que hi ha sobre la font és una reproducció per tal de preservar-la de les bretolades, l'autèntica es conserva al Museu de Terrassa. És d'estil gòtic tardà, i pot datar-se entre els segles XIV i XV. Segons fonts de l'Arxiu Municipal de Terrassaper dimensions: 118 cm x 79 cm x 35 cm. És una creu grega, amb un nus a la part inferior, situada sobre un fust llarg i prim de pedra que és una reproducció més acurada que la còpia de l'any 1939. Aquesta nova reproducció va va ser inaugurada per la festa major de Terrassa de l'any 1983. Cal comentar que la creu autèntica, conservada al Museu de Terrassa, va ser enderrocada l'any 1936, durant la Guerra Civil, va trencar-se en set trossos i passada la guerra, l'any 1939, s'instal·là una còpia sobre la Font de la Creu Gran.

Font de la Creu Gran. Foto, AF Jordi Plana.

La creu presenta un fust de pedra, de forma prismàtica amb vuit cares. El nus té motius vegetals, i quatre personatges que poden ser: La Mare de Déu amb el Nen Jesús, un arcàngel, possiblement un pelegrí i un altre personatge dempeus que no es pot identificar.  

 Detall del nus i la cara posterior de la creu. Foto, AF Jordi Plana.

La creu presenta a la cara anterior el Crist crucificat, al braç esquerre Sant Joan evangelista, al braç dret la Mare de Déu, als peus de Crist es representa la resurrecció de CristA la cara posterior trobem a Crist entronitzat en el centre, i als extrems dels braços es representen els símbols dels evangelistes. l'àliga (sant Joan), l'àngel (sant Mateu), el bou (sant LLuc) i el lleó (sant Marc), foto anterior.

 Creu Gran, vista de la cara anterior. Foto, AF Jordi Plana.

Aquesta creu, per alguns correspondria a una creu de terme, aquestes creus monumentals  responen a la necessitat de marcar la divisió entre els termes municipals (d'aquesta manera de fer a Catalunya hi ha constància des del segle XI), ara bé si la creu havia marcat la divisió de terme municipal entre Terrassa i Sant Pere, la ubicació que té des de 1844, sobre la font, no seria la ubicació original ja que no marca el límit entre Terrassa i el que havia estat l'antic municipi de Sant Pere. És per això que d'altres defensen la possibilitat que fos una creu amb simbolisme religiós, i que els seus relleus tenien la funció d'explicar alguns aspectes del Nou Testament a una població que majoritàriament no sabia ni llegir ni escriure. (En els dos casos la creu que és del segle XIV-XV, hauria d'haver-se traslladat d'un altre lloc, ja que la font sobre la que va ser instal·lada és del 1844, motiu pel qual es tractaria d'una creu de terme).

La Creu Gran és una creu de terme, d'estil gòtic tardà, protegida com a bé d'interès local, amb identificador: IPAC: 28171.

GL 41º 33' 58'' N - 2º 00' 54'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada