Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 2 de març del 2016

PARC DE DESINFECCIÓ

El Parc de Desinfecció és un edifici aïllat envoltat de jardins, els Jardins Josep Maria Coll Bacardí. És un edifici d'estil modernista que es caracteritza per les arcuacions parabòliques, pels seus espais interiors amb molta llum natural i per les solucions adoptades per tal d'evacuar amb facilitat i rapidesa els gasos tòxics del procés de desinfecció.

Parc de desinfecció. Foto, AF Jordi Plana.

Els murs de la façana són de maó, formigó, amb rajoles a l'exterior i a l'interior i rajoles vidriades a la cornisa, la porta principal i a la façana. L'edifici va ser projectat per l'arquitecte municipal Josep Maria Coll Bacardí l'any 1912. Degut a un seguit de problemes, 5 anys després, l'any 1917 és realitza un projecte nou per part de l'arquitecte municipal Melcior Viñals i Muñoz d'acabament de l'obra i construcció del pavelló de màquines.

L'edifici té una planta en forma de sector circular com un ventall obert, en el vèrtex del ventall una torre mirador de forma cilíndrica. El parc de desinfecció consta d'una sola planta, la façana de la qual presenta una sèrie de grans obertures en arc rodó simètrics en relació a un eix horitzontal.

 Detall de tres finestres en arcs simètrics respecte a un eix horitzontal.
Foto, AF Jordi Plana.

Damunt del cos que té les finestres en arcs rodons s'aixeca un altre cos amb una sèrie de lluernes en forma de voltes apuntades que sobresurten de la coberta.

Detall de tres de les lluernes. Foto, AF Jordi Plana.

Els sostres de l'edifici són en volta de tres fulls de rajola. La façana principal presenta un gran portal en arc carpanell i gablet en arc apuntat, recobert de ceràmica de color taronja o caramel i amb la representació de l'antic escut de la ciutat de Terrassa sobre la porta principal en mosaic policrom.

 Detall del mosaic del damunt de la porta principal.
Foto, AF Jordi Plana.

La façana posterior és simètrica respecte a l'eix central que queda determinat per la torre-mirador. La construcció de tota la façana és de maó arrebossat, excepte a les obertures i a la línia d'imposta que són de maó vist. Tot l'edifici presenta un sòcol de maó arrebossat.

Façana posterior, a la dreta de la torre, es repeteix el mateix
esquema a la dreta. Foto, AF Jordi Plana.

La funció del Parc de Desinfecció de Terrassa, era una instal·lació municipal a la que els terrassencs portaven la roba, els matalassos... per tal de ser desparasitats. Un vehicle primer tirat a cavalls i després motoritzat (Ford T), de color negre, recollia la roba o els matalassos de les cases, el portava al Parc de Desinfecció i un cop desinfestats un vehicle de color blanc els portava de nou a les cases dels seus propietaris.

Façana lateral del Parc de desinfecció. Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici està situat en el barri terrassenc del Roc Blanc, a tocar la carretera d'Olesa, envoltat d'una zona ajardinada anomenada Jardins de Josep Maria Coll Bacardí. 

Imatge dels Jardins Coll Bacardí. Foto, AF Jordi Plana.
 
GL 41º 33' 22'' N - 1º 59' 49'' E. TERRASSA

L'edifici, amb el pas dels anys va anar variant el seu ús, de parc de desinfecció a gossera municipal. L'any 1986 (10 de setembre), l'alcalde Manuel Royes i Vila inaugura les obres de restauració de l'edifici i del parc, que va ser resguardat per una reixa de ferro i dues portes també reixades de ferro,  que donen entrada a un camí central del parc, una a cada costat del camí. El 29 d'agost de 1986 i per acord plenari, l'ajuntament de Terrassa assignà el nom d'Arquitecte Coll Bacardí als jardins acabats de restaurar. Actualment l'edifici alberga el Laboratori Municipal de Medi Ambient.

Placa: Jardins de l'Arquitecte Coll Bacardí. Foto, AF Jordi Plana.

Detall d'una de les portes d'accés als jardins. Foto, AF Jordi Plana.

El Parc de desinfecció és un edifici d'estil modernista, projectat per l'arquitecte Josep maria Coll i Bacardí l'any 1915. Ubicat als Jardins de l'Arquitecte Coll Bacardí, ctra d'Olesa, núm 82. És un edifici catalogat com a bé d'interès local. Identificador: IPAC, 28206

Consultant el projecte de l'arquitecte Coll Bacardí hem pogut saber alguns dels materials utilitzats per bastir l'edifici. Es van utilitzar columnes de ferro, bigues forjades, morter de calç grassa de Sallent, ciment de Sant Joan de les Abadesses i de Vallirana, maons cuits en forn de llenya, rajoles vidriades, mosaic policrom i fusta de pi de Flandes.

Deixem el Parc de Desinfecció i els Jardins Coll Bacardí i ens aturem davant la segona bòbila Almirall de la ctra d'Olesa.

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada