Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 18 d’abril del 2016

RECTORIA DE SANT PERE

De la font de Sant Nebridi anem cap a la Rectoria de l'església de Sant Pere, passem entre les esglésies de Sant Pere i de Sant Miquel, passem per damunt d'un paviment de llambordes que deixen créixer la gespa entre les juntes. El paviment marca uns rectangles i unes figures arrodonides que corresponen als llocs on es varen trobar enterraments durant les excavacions realitzades al recinte. Les figures arrodonides corresponen a enterraments antropomòrfics. Sortim a l'exterior del recinte i a la dreta de la tanca hi ha l'edifici de la Rectoria de la parròquia de Sant Pere.

 Edifici de l'antiga Rectoria de la parròquia de Sant Pere.
Foto, AF Jordi Plana.

Paviment en el que podem observar els llocs que ocupaven els
antics enterraments. Foto, AF Jordi Plana

La Rectoria de Sant Pere és un edifici de planta baixa i pis, presenta planta rectangular, havia tingut una teulada a dues aigües però avui dia té dues teulades rectangulars, una més alta que l'altra, la que té major altura té el pendent cap a la façana. És un edifici que ha experimentat una forta remodelació i s'ha convertit en el Centre d'Interpretació del Conjunt Monumental de les esglésies de Sant Pere.

L'edifici correspon a la tipologia d'edifici rural, possiblement va ser construït cap a la fi del segle XVIII, per aixecar-lo es va utilitzar paredat comú i carreus irregulars que tenien el seu origen en altres construccions. Abans de la remodelació, una de les façanes s'obria a un assecador. La primera planta presenta dos balcons amb baranes de ferro molt senzilles. La porta d'entrada és en arc de mig punt, fet de totxo vist, col·locat a sardinell (Sèrie de maons posats de cantell formant una vorada, un llindar, l'acabament d'una paret), tot i que amb la remodelació l'arc ha estat recobert d'estuc.

Nou edifici que forma amb el que ha quedat de la Rectoria el Centre
d'Interpretació del conjunt Monumental de les esglésies de Sant Pere
Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici de la Rectoria va ser la residència dels priors de Terrassa fins l'any 1800, cal recordar que antigament, aquest lloc havia estat ocupat per les dependències del monestir agustinià de Santa Maria. Amb el pas del temps es convertí amb la residència del Vicari Perpetu que era el rector de la parròquia de Sant Pere, després de l'assassinat del Rector Homs (a l'inici de la Guerra Civil, 1936), durant els anys 1937 i 1938 l'edifici formà part del Museu Comarcal de Terrassa i va ser utilitzat com Arxiu de Terrassa.

 De dreta a esquerra: Rectoria, tanca d'accés al recinte, església de
Sant Pere i carrer Major de Sant Pere.

Al final del segle XX es va fer el Pla Director per al Desenvolupament de les Esglésies de Sant Pere, aquest arrenca l'any 1994 amb una proposta per al desenvolupament cultural i la integració urbana del conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere. Per desenvolupar el Pla, l'any 2000 es va signar un conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Terrassa, el Bisbat de Barcelona i la parròquia de Sant Pere. El Pla desenvolupa una gran operació d'estudi, excavació, interpretació del conjunt monumental, restauració, la construcció del centre d'Interpretació de les esglésies de Sant Pere a partir de l'edifici de l'antiga rectoria i l'elaboració de la proposta museològica.

Al subsòl de l'edifici del Centre d'Interpretació s'han descobert les restes del baptisteri de l'antiga seu episcopal d'Ègara (segles V - VI), les excavacions realitzades sota el Centre d'interpretació s'han deixat al descobert i s'han protegit amb un sòl de vidre.
 
El conveni que ha fet possible desenvolupar el Pla Director de les esglésies de Sant Pere es va signar durant el mandat de l'alcalde de Terrassa, Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002).

Conjunt Monumental de les esglésies de Sant Pere. Rectoria.
Font, Google Earth.

L'edifici antic de la rectoria correspon a l'estil de l'obra popular, va ser bastit durant el segle XVIII. Està protegit com a bé cultural d'interès local, identificador: IPAC, 28041.

GL 41º 34' 00'' N - 2º 01' 06'' E. TERRASSA

Visitat el Centre d'Interpretació i vist l'audiovisual sobre el conjunt monumental, passem per davant de les esglésies de Santa Maria i Sant Miquel i ens dirigim a l'església de Sant Pere, que de les tres és l'única destinada a la litúrgia...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada