Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 22 d’abril del 2016

AJUNTAMENT DE SANT PERE DE TERRASSA

Sortim del recinte de les esglésies de Sant Pere, i a la plaça del Rector Homs girem cap a la dreta, passem per davant de la façana oest de l'església de Sant Pere, , travessem la cantonada del carrer Major de Sant Pere amb el carrer de Josep Rigol i Fornaguera, en el que l'església de Sant Pere té la seva façana nord. Caminem per el carrer Major de Sant Pere en direcció nord, en arribar al núm 20, hi ha un edifici cantoner entre el carrer Major de Sant Pere i el carrer de l'Alcalde Parellada que correspon a l'Ajuntament de l'antic poble de Sant Pere, avui un dels barris de Terrassa que forma part del Districte I i que en nombre d'habitants i extensió és el barri més petit de la ciutat. L'antic ajuntament de Sant Pere ocupa la façana nord d'una illa de cases formada per set habitatges més l'Ajuntament.

Porta d'accés a l'antic ajuntament de Sant Pere, carrer Major de
Sant Pere, núm 20. Foto, AF Jordi Plana.

La illa queda delimitada pel carrer Josep Rigol i Fornaguera al sud i a l'oest, el carrer Major de Sant Pere a l' est i el carrer de l'alcalde Parellada al nord.

L'edifici de l'ajuntament de Sant Pere (antic poble de Sant Pere, es va segregar de Terrassa el 7 d'agost de l'any 1800), és un edifici cantoner amb una mitgera, té planta baixa i dos pisos. Va ser ampliat pel costat del carrer de l'Alcalde Parellada, amb un cos de planta baixa i un pis.

 Façana de l'antic Ajuntament de Sant Pere. Foto, AF Jordi Plana.

La façana presenta detalls ornamentals molt simples amb finestres (guardapols i ampits). La façana està coronada per una cornisa motllurada sostinguda per una sèrie de permòdols. Les finestres del primer pis presenten reixes de ferro forjat. Les finestres tenen els vèrtex arrodonits i l'obertura motllurada. Les finestres de la planta baixa i de la primera planta són de la mateixa grandària mentre que les del segon pis són més petites. Sota l'ampit de cada finestra hi ha un rectangle amb tres rosetons de pedra, aquest és l'element ornamental més significatiu de la façana.

Detall de la reixa de ferro forjat d'una de les finestres i dels rosetons
ornamentals. Foto, AF Jordi Plana.

Ampliació de l'antic ajuntament pel carrer de l'Alcalde Parellada.
 Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici va ser construït per l'arquitecte Juli Batllevell i fou inaugurat el dia 30 de maig de 1897, gairebé set anys abans de l'annexió de Sant Pere al municipi de Terrassa, l'abril de 1904 per decret reial, després de les gestions del diputat terrassenc, monàrquic-conservador, Alfons Sala i Argemí i del diputat sabadellenc, republicà-federalista, Francesc Pi i Arsuaga, que van negociar el repartiment del territori de Sant Pere entre Terrassa i Sabadell. Sant Pere passa a Terrassa, menys una part, la Creu Alta, que passa a Sabadell.

Tractament arrodonit de la cantonada de l'edifici. Foto, AF Jordi Plana.
Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici presenta una façana plana, amb els perfils de les finestres arrodonits. A la cantonada, i a l'alçada de les finestres del segon pis, destaca, en relleu, l'escut de l'antic poble de Sant Pere, en el que s'aprecien els atributs papals: les claus i la tiara.

Detall de l'escut del poble de Sant Pere. Foto AF Jordi Plana.

ALGUNES DADES SOBRE LA HISTÒRIA DEL MUNICIPI DE SANT PERE

L'any 1625 s'inaugurà el pont de Sant Pere, entre el castell de Terrassa i les Esglésies de Sant Pere.

Dia 7 d'agost de 1800, Sant Pere es segrega del municipi de Terrassa. 

El 30 de maig de 1897 s'inaugurà l'edifici de l'Ajuntament de Sant Pere.

L'abril de 1904 es produeix l'annexió del poble de Sant Pere a la ciutat de Terrassa.

A partir del 1904 l'edifici ha acollit: oficines municipals de l'Ajuntament de Terrassa, un jutjat de primera instància, la Biblioteca Salvador Cardús i un col·legi públic.

L'any 1931, morí a la Creu Alta, que ja formava part del municipi de Sabadell, el que fou l'últim alcalde del poble de Sant Pere, l'alcalde Joan Picañol i Aldavert.

Des de l'any 1997 l'edifici alberga l'Associació de Veïns de l'Antic Poble de Sant Pere.

Placa del carrer de L'Alcalde Picañol, últim alcalde del poble de
Sant Pere. Foto AF Jordi Plana.


L'edifici de l'antic Ajuntament de Sant Pere està protegit com a bé cultural d'interès local, es obra de l'arquitecte Juli Batllevell i Arús, que el va bastir l'any 1897. Estil arquitectònic: Modernisme, historicisme. Identificador: IPAC, 28083.

GL 41º 34' 04'' N - 2º 01' 06'' E. TERRASSA 

Per acabar la passejada d'avui ens dirigim a la Font de Santa Maria i donem per acabada la passejada d'avui per Terrassa...

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada