Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 7 d’abril del 2016

PLAÇA DE LA CREU GRAN

La Plaça de la Creu Gran, és un espai públic, rectangular, gairebé quadrada, està situada en el barri del Centre, que forma part del Districte I de Terrassa, la plaça està situada en la confluència dels carrers de la Creu Gran que va de SO a NE i els carrers de la Societat i Garcia Humet de NO a SE. La plaça està asfaltada en tots aquells espais que han de suportar el trànsit rodat, les zones pels vianants presenten un paviment format per lloses de 50x50 de color beix sense voreres. El centre de la plaça està presidit per la font de la Creu Gran, situada sobre una base circular de pedra formada per dos cercles concèntrics, l'interior més alt que l'exterior. Quinze bancs de fusta i d'estructura metàl·lica emmarquen els quatre vèrtex de la plaça, també hi ha dos bancs més llargs sense respatller. Una vintena de tarongers envolten la plaça. Unes barres metàl·liques marquen l'aparcament per bicis i motos. Nou edificis determinen les quatre façanes de la plaça. A la plaça també hi ha una cabina telefònica que possiblement serà retirada l'any vinent.

Plaça de la Creu Gran. A la imatge observem la casa Josep Arias i
la Font de la Creu Gran. Foto, AF Jordi Plana.

La Plaça de la Creu Gran està situada entre els números 14 i 35 del carrer de la Creu Gran, té forma rectangular de doble amplada que el carrer. Al mig hi ha una font amb una creu al damunt (Font de la Creu Gran). Aquesta Creu segons comenta Baltasar Ragón en el seu llibre, Els Carrers de Terrassa l'any 1900, és bastant interessant i pertany a l'època de transició al Renaixement, tot i que presenta una silueta gòtica. La creu està situada sobre una font de quatre brocs i es coneguda com la Creu Gran i dona nom a la plaça i al carrer que va del SO al NE.

Vista aèria de la Plaça de la Creu Gran. Font Google Earth.

Entre les dades històriques que cal comentar sobre la Creu destaquen les següents:

El dia 22 de juliol de l'any 1936 la Creu va ser enderrocada i es va trencar en set trossos que varen recollir i guardar els veïns.

El dia 28 de maig de l'any 1939 una còpia de ciment armat de la creu, es va situar novament sobre la font i va ser beneïda pel Sr. Regent del Sant Esperit, avui dia Catedral, Dr Sanahuja i la creu autèntica va ser guardada a l'antic Museu Soler i Palet. Actualment la Creu original es troba dipositada al Museu de Terrassa del Castell cartoixa de Vallparadís.


Carrer de la Creu Gran i façana SO de la plaça. Foto, AF Jordi Plana.

El 26 d'abril de 1844 l'Ajuntament de Terrassa va decidir posar una font al mig de la plaça i al peu de la Creu. La font constava de quatre brocs un a cada costat que abocaven l'aigua a un abeurador pels cavalls.

Detall d'un dels brocs de la font i la cara de Medusa.
Foto, AF Jordi Plana.

El 14 de maig de 1857, durant el mandat de l'alcalde Josep Cadafalch i Bogunyà, l'Ajuntament decidí instal·lar a la Plaça de la Creu Gran un Mercat que va funcionar els diumenges i els dies festius durat vint anys, els venedors de verdures i els pagesos ocupaven els quatre angles de la plaça.

Detall de la Creu Gran. Foto, AF Jordi Plana.

 Carrer de la Creu Gran i Façana NE de la plaça. Foto, AF Jordi Plana.

A la fa façana SO de la plaça i fent cantonada amb el carrer de la Creu Gran, hi ha la Casa Creu Gran núm 15. Edifici plurifamiliar, reformat per el mestre d'obres Josep Puigdemasa l'any 1915, d'estil noucentista.

 Edifici Creu Gran núm 15. Foto, AF Jordi Plana.

 Carrer Garcia Humet i façana SE de la plaça. Foto, AF Jordi Plana.

A la façana SE de la plaça i fent cantonada amb el carrer de la Creu Gran, hi ha la casa Josep Arias, habitatge unifamiliar reformat per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1903, d'estil eclèctic.

 Casa Josep Arias i Font de la Creu Gran. Foto, AF Jordi Plana.

Carrer de la Societat i façana NO de la Plaça. Foto, AF Jordi Plana.

  
GL 41º 33' 58'' N - 2º 00' 54'' E. TERRASSA

Donem per acabat el passeig per la plaça de la Creu Gran i encaminem les passes en direcció al Pont de Sant Pere, però abans ens aturem davant la Casa Mercè Pous Cunill...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada