Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 28 d’abril del 2016

CARRER JOSEP RIGOL I FORNAGUERA

El carrer Josep Rigol i Fornaguera és un carrer molt curt, perpendicular al carrer Major de Sant Pere, la façana sud d'aquest carrer està formada per la façana lateral nord de l'església de Sant Pere i una tanca de pedra del recinte de les esglésies. Adossada a la tanca, però situada a l'interior hi ha la Font de Sant Nebridi (és va instal·lar un cop acabades les darreres excavacions). La façana nord del carrer Josep Rigol i Fornaguera la formen la façana lateral de la casa del núm 4 del carrer Major de Sant Pere i una tanca. El carrer arriba fins el carrer de l'Alcalde Picañol, aquest últim paral·lel al torrent Monner del Parc de Vallparadís. A la façana lateral de la casa núm 4 del carrer Major de Sant Pere, l'Ajuntament de Terrassa va posar una placa dedicada a Josep Rigol i Fornaguera.

Església de Sant Pere i façana de la casa núm 4 del carrer Major
de Sant Pere que determinen l'inici del carrer Josep Rigol i
Fornaguera. Foto, AF Jordi Plana.

El carrer està dedicat a Josep Rigol i Fornaguera, que es va significar per la seva feina com a dibuixant, gravador i Pintor. Va néixer a Terrassa l'any 1897 i morí a Terrassa l'any 1986. Josep Rigol i Fornaguera era rebesnét de Miquel Rigol ( Pierola, Anoia 1778 - Piera Anoia 1823). Josep Rigol i Fornaguera va estudiar a l'escola de Sant Fernando de Madrid, en la que es va titular. Va dedicar-se a l'ensenyament artístic i a les col·leccions museístiques terrassenques. Josep Rigol, que tenia la seva residència en el carrer de la Rectoria, va assistir als fets convulsos de l'inici de la Guerra Civil, va veure com la turba anticlerical cremava el retaule de Sant Valentí ( de l'església de Sant Pere ) i l'orgue també de Sant Pere (que havia estat inaugurat l'any 1926).

Placa dedicada a Josep Rigol i Fornaguera com a valedor de
les esglésies de Sant Pere, carrer Josep Rigol i Fornaguera,
núm 1. Foto, AF Jordi Plana.

Després d'aquests fets i el mateix any 1936, Josep Rigol, amb el risc de la seva vida, va evità que es cremessin el retaule dels Sants Aabdó i Senen, obra mestra del pintor Jaume Huguet i les mateixes esglésies de Sant Pere. Aquesta defensa del patrimoni històric de la ciutat per Josep Rigol li atorgar el reconeixement de valedor de les esglésies preromàniques de Sant Pere per l'Ajuntament de Terrassa.

El carrer i la placa de reconeixement a Josep Rigol i Fornaguera, van ser inaugurats per l'Alcalde de Terrassa, Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002), el mes de juny de l'any 1987.


Carrer Josep Rigol i Fornaguera, façana nord de l'església de
Sant Pere. Foto, AF Jordi Plana.

Carrer Josep Rigol i Fornaguera, entre els carrers: Major de Sant
Pere i Alcalde Parellada. Foto, AF Jordi Plana.

Retaule dels sants Abdó i Senen (Jaume Huguet)
Foto, AF Jordi Plana

Carrer Josep Rigol i Fornaguera, vist des del carrer de l'Alcalde
Picañol. Foto, AF Jordi Plana.

C/ Major de Sant Pere - c/ Josep Rigol i Fornaguera, GL 41º 34' 02'' N - 2º 01' 06'' E.
C/ Josep Rigol i Fornaguera - c/ Alcalde Picañol, GL 41º 34' 2'' N - 2º 01' 09'' E.

Caminem pel carrer Josep Rigol i Fornaguera fins arribar al carrer Alcalde Parellada...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada