Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 19 d’abril del 2016

MOSSÈN HOMS

El 30 de juny de 1962, l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'alcalde, Josep Clapés i Targarona (04/07/953 - 05/03/1964), coincidint amb la inauguració del nou paviment de llambordes, va canviar el nom de la plaça de l'Església de Sant Pere, pel nom de plaça del Rector Homs, també va descobrir un monòlit dedicat al Mossèn Homs.

Monòlit dedicat a Mossèn Homs. Foto, AF Jordi Plana.

Mossèn Josep Homs i Ginesta (1877 - 1936), va ser Rector de la parròquia de Sant Pere durant  vint anys. El seu rectorat va coincidir amb les excavacions realitzades al recinte de les esglésies de Sant Pere, per l'arquitecte Puig i Cadafalch. A part de les excavacions també va construir una pica baptismal en el centre de l'església de Sant Miquel, pensant que era un edifici destinat al baptisme quan sembla ser que estava destinat als enterraments. Puig i Cadafalch també va bastir la Font de Santa Maria, darrera del complex de les esglésies de Sant Pere.

Plaça del Rector Homs. Foto AF Jordi Plana.

Com a curiositat relacionada am Mossèn Homs, sembla ser que en algunes ocasions havia fet actes d'exorcisme, en una ocasió va ser requerit per un masover que tenia les terres afectades per una plaga de ratolins, és comentà per la família del masover que Mossèn Homs es va desplaçar a les terres del desesperat pagès, li va demanar una branca de farigola i un bol ple d'aigua, va fer unes oracions i va beneir les terres amb la farigola mullada amb l'aigua beneita, la mateixa família comentà dies desprès que tots els ratolins havien aparegut morts.

El Rector Homs, morí assassinat l'any 1936, tot coincidint amb l'inici de la Guerra Civil i l'edifici de la Rectoria va ser habilitat com Arxiu de Terrassa, durant els anys 1937 i 1938.

Monòlit i plaça del Rector Homs. Foto, AF Jordi Plana.

El monòlit dedicat a Mossèn Homs i Ginesta, és de pedra calcària, obra de l'escultor terrassenc Ferran Bach-Esteve.

GL 41º 34' 1,63'' N - 2º 1º 4,73'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada