Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 17 d’abril del 2016

PLAÇA RECTOR HOMS

Travessem el pont de Sant Pere, després haver recorregut els carrers: Nou de Sant Pere i el carrer de la Creu Gran, observem que en la darrera remodelació del pont, a ma dreta es va pavimentar de nou una de les voreres per tal de facilitar el pas dels vianants. Ens aturem a mig pont per fer una ullada als jardins del parc de Vallparadís que s'estenen a banda i banda del parc. En sortir del pont entrem a la plaça del Rector Homs, davant veiem la gran tanca metàl·lica que divideix la plaça del Rector Homs en dues zones, una plaça externa i una altra interna situada, aquesta última entre la tanca i les façanes de les esglésies de Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria, que formen el conjunt Monumental de les esglésies de Sant Pere.

 Pont de Sant Pere sobre el torrent de Vallparadís. Fons de la imatge
plaça del Rector Homs i façana de ponent de l'església de Sant Pere.
Foto, AF Jordi Plana.

La plaça del Rector Homs és un espai públic situat al barri de Sant Pere, que forma part del Districte I de Terrassa, és el barri més petit de Terrassa, té planta pràcticament quadrada, a la façana de llevant observem un rectangle pavimentat amb carreus granítics amb les juntes plantades de gespa, amb dos xiprers un al nord i l'altre al sud del rectangle, la resta de la plaça sense voreres, està pavimentada amb llambordes, té 12 arbres, 6 bancs de fusta amb estructura de ferro, unes barres d'acer inoxidable per aparcar les bicicletes, una paperera, dos fanals amb llums que enfoquen a terra i un fanal amb focus que il·luminem la façana de l'església de Sant Pere. Una tanca metàl·lica, amb una porta a l'esquerra separa un tros de la plaça que queda incorporada al conjunt Monumental de les Esglésies de Sant Pere.

 Plaça del Rector Homs. Foto. AF Jordi Plana.
La plaça presenta cinc accessos: pel carrer Major de Sant Pere (NE), pel carrer Joan Duch (NO), pel pont de Sant Pere i el parc de Vallparadís (SO) i pel carrer de la Rectoria (SE).

Centre de la imatge: pont de Sant Pere, plaça del rector Homs i
conjunt Monumental de l'esglésies de Sant Pere.
Font Google Earth

La placa ha estat remodelada en diverses ocasions en els últims cent anys, la darrera es va produir l'any 2012 i l'any 2013 es van fer obres per perllongar el carrer Joan Duch i connectar-lo amb la plaça del Rector Homs pel vèrtex del NO. Aquestes obres van tenir un pressupost inicial de 500.000 euros i estaven incloses en el Pla de reurbanització del barri de Sant Pere del 2009, aprovades per acord plenari del 2009, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Pere Navarro i Morera (13/04/2002 - 30/11/2012).

 Detall de la plaça del Rector Homs. Fons de la imatge carre Joan
Duch. Foto AF, Jordi Plana.

El carrer de Joan Duch, està dedicat a Joan Duch i Agulló (1891 Terrassa - 8/08/1968 Terrassa). Fou escriptor, pintor, periodista, decorador i dibuixant. Es destacà com a novel·lista, les seves obres més importants varen ser: Homes i màquines, escrita l'any 1933, Vida triomfal i Auli, fill de Pilat. escrita l'any 1954.

La façana de llevant de la plaça està formada per la façana de ponent de l'església de Sant Pere, la porta i la tanca metàl·lica del complex Monumental de les esglésies de Sant Pere i l'edifici de La Seu d'Ègara (, dels que visitarem en properes entrades d'aquest blog. A banda i banda d'aquesta façana est dos carrers permeten l'accés a la plaça del Rector Homs, a la dreta el carrer de la Rectoria i a l'esquerra el carrer Major de Sant Pere.

 Entrada a la plaça del Rector Homs pel carrer Major de Sant Pere.
Foto, AF Jordi Plana.

Façana est de la plaça, d'esquerra a dreta: façana de l'església de
Sant Pere, porta d'accés al conjunt monumental, tanca del conjunt,
edifici de La Seu d'Ègara (Rectoria). Foto, AF Jordi Plana.

Façana de l'edifici de la Seu d'Ègara (Rectoria) i a la dreta carrer de la
Rectoria. Foto, AF Jordi Plana.

Tanca del conjunt Monumental de les esglésies de Sant Pere.

Façana de l'església de Sant Pere que completa la façana est de la
plaça del Rector Homs.

La façana nord de la plaça, la forma un edifici que fa cantonada amb el carrer Major de Sant Pere i la plaça del Rector Homs, i el pati del darrera de la mateixa casa que fa cantonada amb el carrer de Joan Duch, davant d'aquesta façana hi ha un petit monument dedicat al Rector Homs que dóna nom a la plaça.

 Edifici que forma la façana nord de La plaça, davant hi ha el
monument dedicat al Rector Homs. Foto, AF Jordi Plana.

A proposta de la Comissió organitzadora del XV Centenari de la fundació de la Seu Episcopal d'Ègara (any 450), l'Ajuntament de Terrassa, durant el mandat de l'alcalde Alfons Vallhonrat i Catà (24/02/1947 - 18/02/1952), va decidir per acord plenari posar el nom de Rector Homs a la plaça (1949).

Monòlit de pedra dedicat al Rector Homs. Foto, AF Jordi Plana.

El 30 de juny de 1962, l'alcalde de Terrassa, Josep Clapés i Targarona (04/07/1953 - 05/03/1964), va inaugurar la pavimentació de la plaça amb llambordes i un monòlit de pedra calcària, obra de l'escultor terrassenc Ferran Bach-Esteve, dedicat al Rector Homs.

Mossèn Josep Homs i Ginesta (1877 - 1936), va ser Rector de la parròquia de Sant Pere durant vint anys. El seu rectorat va coincidir amb les excavacions realitzades en el recinte de les esglésies per l'arquitecte Puig i Cadafalch. Que va interpretar malament l'antic ús de Sant Miquel, construint al mig d'aquesta església una pica baptismal que en la darrera interpretació de l'ús de l'església ha estat retirada. Mossèn Josep Homs i Ginesta fou mort a l'inici de la Guerra Civil, l'any 1936.

La façana oest de la plaça, presenta un mur baix d'obra, amb una barana de ferro, que determina un mirador des del que podem contemplar part dels jardins del Parc de Vallparadís que segueixen el torrent de Vallparadís, a banda i banda d'aquest mur, hi ha el pont de Sant Pere a l'esquerra i el carrer de Joan Duch a la dreta.

Façana oest de la plaça. Foto, AF Jordi Plana.

Al costat de la façana oest una vitrina amb una fotografia mostra l'aspecte que tindria l'antiga Seu del Bisbat d'Ègara.

Reconstrucció de l'antiga Seu d'Ègara. Foto, AF Jordi Plana.

Parc del torrent de Vallparadís a l'alçada de la plaça del Rector Homs.
Foto, AF Jordi Plana.

A la façana sud de la plaça, un rectangle de paviment de pedra determina un carrer entre la plaça i les façanes de tres cases, aquest carrer és la continuació del carrer de la Rectoria des de l'edifici de l'antiga Rectoria fins l'entrada del Pont de Sant Pere. Entre les cases i el pont s'obre un pas pavimentat i amb escales que també ens permet baixar fins el Parc de Vallparadís.
    
Façana sud de la plaça del Rector Homs. Foto, AF Jordi Plana.
 
Les tres cases de la façana sud i vista general de la plaça.
Foto, AF Jordi Plana.

GL 41º 34' 1,02'' N - 2º 1' 4,89'' E. TERRASSA. 
  
ALGUNES DADES SOBRE LA PLAÇA

A finals del segle XIX és fa una remodelació de la plaça de l'Església de Sant Pere.

L'any 1905 és deixa la plaça a un sol nivell però queda amb un pendent bastant fort.

L'any 1949 l'Ajuntament de Terrassa acordà posar el nom de Rector Homs a la plaça.

L'any 1962 es pavimenta la plaça amb llambordes i es fa una nova remodelació.

El 30 de juny de 1962 s'inaugurà un monòlit dedicat al Rector Homs.

L'any 2012 és fa una nova remodelació de la plaça.

L'any 2013 s'inicien les obres per connectar el carrer Joan Duch amb la plaça.

La plaça ha estat escenari dels tradicionals Casaments Vuitcentistes.

La plaça havia estat utilitzada com a era i mercat municipal.

Fonts consultades:
Diari de Terrassa
Arxiu Municipal

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada