Després de fer les darreres fotos de la plaça del Rector Homs i haver ordenat les notes per escriure l'entrada del blog sobre la plaça, assegut en un dels bancs, em ve a la memòria l'existència d'una font que hi havia a l'entrada del recinte de les esglésies de Sant Pere, font que de petit em sembla haver vist brollar. Encara assegut aixeco el cap i veig que la porta de la tanca del conjunt Monumental de les Esglésies de Sant Pere ja és oberta, tot i que encara no són les vuit del matí. Decideixo anar cap a la font, amb la curiositat de saber si encara hi és. Travesso la plaça, la porta de la tanca metàl·lica, observo a dreta i esquerra però no veig la font, decideixo preguntar per la font però m'adrecen fora del recinte i a la font del tintorer, segueixo caminant entre les esglésies i sense saber ben bé perquè, em dirigeixo al darrera de l'absis de l'església de Sant Pere, tot passant entre aquesta i la de Sant Miquel, sorpresa, adossada a un dels murs que tanca el recinte, la font de Sant Nebridi, però malauradament ja no brolla.
Font de Sant Nebridi. Foto, AF Jordi Plana.
La font de de Sant Nebridi està situada dins del recinte del conjunt Monumental de les Esglésies de Sant Pere, adossada al mur que dóna al carrer de Josep Rigol i Fornaguera, del barri de Sant Pere, Districte I de Terrassa. Abans de les excavacions, reformes i restauracions del recinte, la font de Sant Nebridi estava a l'entrada del recinte, adossada al mur de la plaça del Rector Homs.
Font de Sant Nebridi, darrera l'absis de l'església de Sant Pere.
Foto, AF Jordi Plana.
La font va ser inaugurada el dia 11 de novembre de 1951, pel bisbe de Cartagena, Dr Sanahuja i l'alcalde de Terrassa Alfons Vallhonrat i Catà (24/02/1947 - 18/02/1952), en el marc dels actes que es van celebrar els anys 1950 i 1951 amb motiu del XV centenari de la fundació de la seu episcopal d'Ègara (l'any 450).
Font de Sant Nebridi. Foto, AF Jordi Plana.
La font és obra de l'artista Santiago Padrós, emmarcat per un arc de mig punt de pedres de diferents colors i textures, que forma una capella, un mosaic representa a Sant Nebridi, bisbe egarenc del segle VI. Sota la capella hi ha una pedra de basament amb la inscripció: Commemoratio XV centenarii fundationis Sedis Episcopalis Egarensis.
Deixem la font de Sant Nebridi i seguim passejant per el conjunt Monumental de les esglésies de Sant Pere, anem cap a la Rectoria...
GL 41º 34' 1,44'' N - 2º 1' 7,54'' E. TERRASSA
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada