Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 20 de juny del 2020

PARC DE VALLPARADÍS 2a PART, ZONA TORRENT DE LES BRUIXES

Com vàrem comentar en la primera entrada del Parc de Vallparadís, amb el nom de Parc de Vallparadís 1a part, zona del Torrent Monner, el parc presenta forma de " Y " , en aquesta part parlarem de la zona del Torrent de les Bruixes o Torrent de Vallparadís, concretament des del Passeig del Vint-i-dos de Juliol fins arribar a la confluència amb el Torrent Monner. Els dos braços superiors de la " Y " delimiten un altiplà amb el Torrent Monner a llevant i el Torrent de les Bruixes a ponent. Aquest altiplà en forma de llengua, és el resultat de l'erosió dels dos torrents.

Sobre l'altiplà trobem el conjunt monumental de les Esglésies de Sant Pere a l'extrem sud i a la resta, fins arribar al Passeig del Vint-i-dos de Juliol, el barri de Terrassa de l'Antic Poble de Sant Pere.

 Imatge del Parc de Vallparadís, zona del Torrent Monner. Foto, AF
Jordi Plana (Vista des de la Plaça del Rector Homs)

Una de les primeres obres públiques del Parc de Vallparadís sobre el Torrent de les Bruixes va ser el Pont de Sant Pere, per fer possible l'accés dels veïns de Terrassa a les Esglésies de Sant Pere. Construït el pont de Sant Pere l'any 1625, el Camí de Sant Pere el formarien els carrers Nou de Sant Pere, i el carrer de la Creu Gran, convertint-se durant molts anys en l'accés més ràpid dels fidels de la vila de Terrassa a les Esglésies de Sant Pere i dels santperencs a la vila de Terrassa.

Pont de Sant Pere per sobre del Torrent de les Bruixes del Parc de
Vallparadís. Foto, AF Jordi Plana.

El  Pont de Sant Pere uneix les dues ribes del Torrent de les Bruixes, que amb el Torrent Monner tenen els seus orígens en la Riera de les Arenes. Els dos torrents, que en la zona descoberta, configuren el Parc de Vallparadís, baixen paral·lels a banda i banda de la carretera de Matadepera i s'ajunten sota l'edifici del Centre Documental i Museu Tèxtil i el Castell Cartoixa de Vallparadís.

La construcció del pont de Sant Pere fou encarregada, per l'ajuntament de la vila de Terrassa i l'ajuntament del poble de Sant Pere, al mestre de cases Pere Pomers l'any 1581, qui va fer el projecte, però en realitat va ser el mestre de cases Ramon Suris qui va fer la construcció del pont, que va ser inaugurat, possiblement durant l'any 1625.

Pont de Sant Pere, imatge del pont sobre el Torrent de les Bruixes o
Torrent de Vallparadís. Foto, AF Jordi Plana.

Detall superior del Pont de Sant Pere, fons de la imatge, Església de
Sant Pere. Foto, AF Jordi Plana.

A l'altura de la Plaça del Rector Homs i a la vessant de llevant del Torrent de les Bruixes del Parc de Vallparadís, trobem la Font de Cal Datzira. Aquesta font era el safareig del mas de Cal Datzira, situat a l'actual Plaça del Rector Homs i que fou enderrocat a finals dels anys cinquanta per tal d'ampliar la Plaça del Rector Homs.

Imatge de la Font de Cal Datzira remodelada durant la millora del
Parc de Vallparadís gràcies als Fons Europeus.
Foto, AF Joaquim Verdaguer i Caballé.

 Imatge aèria de la zona d'ubicació de la Font de Cal Datzira, del
Pont de Sant Pere i de la Plaça del Rector Homs, Torrent de les
Bruixes o de Vallparadís. Foto, Google Earth.

El Parc de Vallparadís és un dels parcs més grans de Catalunya i és remarcable la gran quantitat d'espècies arbòries i arbustives que hi podem trobar, moltes d'elles autòctones i d'altres introduïdes però típiques de les zones dels voltants. Entre les espècies arbòries del Parc podem destacar: bedoll, acàcies de tres espines, moreres, auró, avellaner, castanyer de les índies, cedre, xiprer, arç blanc, eucaliptus, plataner, freixe, faig, arboç, mimosa, olivera, pi australià...

Situats a la Plaça de la Rectoria, trobem una entrada davant del carrer de la Rectoria que ens permet accedir al Parc de Vallparadís.

Accés al Parc de Vallparadís des de la Plaça del Rector Homs pel
carrer de la Rectoria. Foto, AF Jordi Plana.

De la fauna del Parc de Vallparadís cal destacar petits mamífers urbans com diferents espècies de rats penats, musaranyes, ratolins de camp i gats. En relació als invertebrats destaquem alguns coleòpters com l'Acilius sulcatus o el Stictonectes lepidus o lepidòpters com l' Euphydryas aurina i la Graellsia isabellae. També trobem diferents espècies de cargols.

Però els animals més comuns del parc són les aus, entre les més freqüents destaquen: el pardal, el colom salvatge, la mallerenga carbonera, la garsa, el gafarró, la merla. Com el municipi de Terrassa es troba molt a prop del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, moltes espècies d'aus típiques d'aquest parc natural també les trobem al Parc de Vallparadís com: l'àliga marcenca, l'esparver vulgar, el falcó mostatxut, l'òliba, el mussol banyut, la mallerenga emplomallada, la merla blava, el tort comú, la xivitona, el bruel. També trobem espècies migratòries com: la cotxa fumada, la cuereta blanca vulgar, l'oriol, oreneta cuablanca...

Àliga marcenca, Circaetus gallicus.

  Pardal comú, Passer domesticus. Font, Viquipèdia.

Colom salvatge, Columba livia. Font, Consell de Mallorca.
 
Mallerenga carbonera, Parus major. Font, Viquipèdia.

Garsa, Pica pica. Font, Viquipèdia.



Gafarró, Serinus serinus. Font, Viquipèdia.

Merla, Turdus merula. Font, Viquipèdia.

Esparver vulgar, Accipiter nisus. Font, Viquipèdia.

Falcó mostatxut, Falco subbuteo. Font, Viquipèdia.

Òliba, Tyto alba. Font, Viquipèdia.

Mussol banyut, Asio otus. Font Viquipèdia.

 Mallerenga emplomallada, Lophophanes cristatus. Font, Viquipèdia.

Merla blava, Monticola solitarius. Font, Viquipèdia.

Xivitona, Actitis hypoleucos. Font, Viquipèdia.

 Bruel, Regulus ignicapilla. Font, Viquipèdia.

Cotxa fumada, Phoenicurus ochruros. Font, Viquipèdia.

Cuereta blanca vulgar, Motacilla alba. Font, Viquipèdia.

Oriol, Oriolus oriolus. Font, Viquipèdia.

Oreneta cuablanca, Delichon urbicum. Font, Viquipèdia.

Caminem en direcció sud fins el pla de confluència del Torrent de les Bruixes (Torrent de Vallparadís) amb el Torrent Monner, darrera hem deixat les Esglésies de Sant Pere i a l'esquerra d'aquest pla veiem el Castell Cartoixa de Vallparadís i la Casa Baumann, davant veim el Pont del Passeig, el travessem i ens endinsem en la zona del Parc de Vallparadís que arriba fins fins la BP-1503 (carretera de Rubí). Aquest tram del Parc de Vallparadís, situat entre el Pont del Passeig i la carretera de Rubí, serà objecte de la tercera part sobre el Parc de Vallparadís de Terrassa.

Confluència entre els torrents de les Bruixes i Torrent Monner. Foto,
AF Jordi Plana. (IMG 7374, 31/05/2020)

Zona de confluència entre els torrents Monner i de les Bruixes. Accés
a la Casa Baumann. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 7373, 31/05/2020).

Pont del Passeig, per sobre del Parc de Vallparadís.
Foto, AF Jordi Plana.

Si voleu accedir a la tercera part sobre el Parc de Vallparadís, cliqueu: Parc de Vallparadís 3a Part, zona Pont del Passeig-Ctra de Montcada.

P de Vallparadís - Passei 22 de Juliol  41º 34' 10,71'' N - 2º 00' 58,65'' E
P de Vallparadís - Av de Pont del Passeig 41º 33' 48,65'' N - 2º 01' 5,65'' E

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
 
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada