Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 9 d’agost del 2018

CASTELL CARTOIXA DE VALLPARADÍS. HISTÒRIA PART I

El castell cartoixa de Vallparadís és una antiga fortificació situada vora el torrent de Vallparadís. La primera referència d'una fortificació la trobem en un document del 1110. Segons aquest document, Berenguer de Sanlà i la seva esposa Ermessendis compren unes terres al comte de Barcelona Ramon Berenguer III, amb l'objectiu de construir-hi la seva residència. La família adoptarà el cognom de Terrassa. L'any 1273, Blanca de Centelles, filla de Saurina de Terrassa i de Bernat de Centelles s'instal·là al castell amb la seva mare. L'any 1304 Blanca es va casar amb Guillem de Galceran de Cabrenys, desprès de la mort del seu marit Blanca tornà al castell de Vallparadís, la seva casa pairal.

Castell cartoixa de Vallparadís. Parc de Vallparadís, Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6591, 07/08/2018)

L'any 1313 Blanca realitzà un viatge a Àustria acompanyant com a primera dama d'honor a la infanta Elisabet, filla del rei d'Aragó Jaume II, que es dirigia a Àustria per casar-se. Blanca exercia de castlà, fet poc habitual per ser dona, però desprès de la mort del seu marit i al no tenir descendència aconseguí el reconeixement per part del rei Jaume II de la castlania del castell Palau de Terrassa.

Sembla ser que l'any 1335 Blanca es retira definitivament al castell de Vallparadís fins a la seva mort l'any 1349. Segons diversos documents, Blanca cedí l'any 1345 el castell de Vallparadís a l'ordre religiós dels monjos cartoixans d'Escaladei, fet que va originar la instal·lació al castell del monestir de Sant Jaume de Vallparadís.

Pont d'accés al castell per sobre del fossat. Foto, AF Jordi Plana.
(IMG 6561, 07/08/2018)

El monestir de Sant Jaume de Vallparadís farà la seva funció al 1413, escassament 68 anys, doncs la comunitat de monjos es trasllada a Tiana, a la cartoixa de Montalegre. Aquest mateix any el monestir passa als carmelitans de l'Hospital de la Santa Creu de Barcelona, durant un període de 19 anys. Passats aquests anys, el 1432 el castell cartoixa és adquirit pel Marquès Jofre de Sentmenat, juntament amb els terrenys del voltant coneguts com la Quadra de Vallparadís. Aquesta adquisició generarà una sèrie de litigis entre l'Ajuntament de Terrassa i el marquès, que es resoldran amb la incorporació de la Quadra de Vallparadís al municipi de Terrassa el 16 de febrer de 1830.

Porta d'accés al castell cartoixa de Sant Jaume de Vallparadís.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6557, 07/08/2018)

L'any 1830 durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Manel Frutos Lleonart (1828 - 1836), la Quadra de Vallparadís i el seu castell passen a la jurisdicció del municipi de Terrassa i el castell s'esdevé una masia. L'any 1852 fou adquirit per la família Maurí. L'any 1944 sota el mandat de l'alcalde de Terrassa Joaquim Amat i Llopart (06/09/1940 - 08/09/1945), el castell cartoixa de Vallparadís fou declarat monument històric. L'any 1947 la família Maurí cedeixen el castell a l'Ajuntament de Terrassa.

Façana Est del castell cartoixa de Vallparadís, vista des del 
mirador del carrer Salmerón. Foto, AF Jordi Plana.
(IMG, 6599, 07/08/2018)

Adquirit el castell per l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'alcalde Alfons Vallhonrat i Catà, el consistori aprovà una campanya de restauració i reconstrucció, molt allunyada de la realitat, dirigida per l'arquitecte Alexandre Ferrant.

L'any 1959, l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'alcalde Josep Clapés i Targarona (04/07/1953 -  05/03/1964) decidí instal·lar el Museu de Terrassa en el castell cartoixa de Vallparadís.

Durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002), es realitzaran les campanyes arqueològiques més serioses dirigides per l'arqueòleg terrassenc Antoni Moro. Gràcies a les campanyes, es refà el fossat del castell i  es recuperen 80 utensilis de gran importància arqueològica entre d'altres menys importants (ceràmica, objectes de bronze i ferro, vidre i pedra) que van del segle XIII al segle XVI, que havien estat llençats al fossat amb la terra que es va omplir. També es van trobar ossos d'animals i altres restes de menjar.

Les restes de ceràmica recollides permeten establir una seqüència tipològica de la ceràmica catalana i les importacions des del segle XII fins el segle XVIII.

Vista en 3D del castell cartoixa de Vallparadís. Terrassa
Font, Google maps.

FITXA

Nom ........................................... Castell cartoixa de Vallparadís

Tipologia .................................... Castell, monestir cartoixà, museu, monument.

Construcció (inici) ...................... Compra dels terrenys 1110

Construcció ................................ Segle XXII

Estil predominant ....................... Gòtic

Primers propietaris ..................... Berenguer de Sanlà i Ermessendis

Ubicació ..................................... Carrer de Salmerón. Parc de Vallparadís. Terrassa

Estat de conservació ................. Molt bo

Ús inicial .................................... Residencial fortificat

Ús actual ................................... Museu

Protecció ................................... Bé d'interès cultural (2 de març de 1944)
                                                    Bé d'interès nacional

Identificador .............................. RI-51-0001146
                                                   
Lloc web ................................... Lloc web oficial

En la propera entrada parlarem de l'exterior del castell si vol saber els aspectes més significatius cliqueu: Castell cartoixa de Vallparadís. El fossat.


GL

41º 33' 53'' N - 2º 01' 08'' E
TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada