Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 15 de juny del 2020

LES FONTS DEL TORRENT MONNER DEL PARC DE VALLPARADÍS DE TERRASSA

Avui farem una passejada pel torrent Monner. Aquest és un curs d'aigua de la comarca del  Vallés Occidental. Neix a prop de Matadepera, però ja dins del terme municipal de Terrassa. Un cop s'endinsa en el casc urbà de la ciutat de Terrassa és soterrat i no surt a l'exterior fins arribar a la zona nord del Parc de Vallparadís, concretament a la cantonada entre el Passeig Vint-i-dos de Juliol i el carrer de l'Arquitecte Puig i Cadafalch

Per sobre del Passatge del Vint-i-dos de Juliol, en el seu pas pel Parc del Pla de la Font de l'Apotecari, el torrent Monner, també fa el seu recorregut soterrat. El torrent desemboca al Torrent de Vallparadís, en la confluència amb el Torrent de les Bruixes.

Amb motiu de les obres de RENFE i dels FGC (aquestes últimes durant els anys 2012 i 2013), es van fer diverses obres per tal d'adequar els terrenys per on passa el torrent Monner.

Font de l'Apotecari

Si caminem de nord a sud, la primera font que trobem del torrent Monner es troba al Parc del Pla de la Font de l'Apotecari, aquesta font fou eliminada i substituïda per una de nova per l'Ajuntament de Terrassa i abastida per la companyia d'aigües de Terrassa. La font anomenada de l'Apotecari, està situada davant de l'escola Lanaspa.

Font de l'Apotecari, Parc del Pla de la Font de l'Apotecari.
Foto, AF Jordi Plana.

Aspecte original de la Font de l'Apotecari, abans del soterrament
del Torrent Monner. Foto, Associació de Veïns de l'Antic Poble de
Sant Pere de Terrassa.
 
L'antiga Font de l'Apotecari estava situada dins d'una caseta d'obra a la part nord del Passeig del Vint-i-dos de Juliol, la font envoltada de taules per poder dinar o esmorzar, va deixar de ser freqüentada pels terrassencs i a finals del segle XX es va cobrir el Torrent Monner per tal d'urbanitzar el Parc del Pla de la  Font de l'Apotecari, la Font es va perdre i fou substituïda per una de nova.

Font del Tintorer
 
Seguim caminant en direcció sud, passem per davant de l'escultura dedicada a la Sardana, travessem el Passeig del Vint-i-dos de Juliol i ens trobem amb un altre grup escultòric, Relacions de l'Espai, que és la porta al Parc de Vallparadís pel Torrent Monner. Unes escales ens permeten accedir al passeig central del parc. Caminem per aquest camí central i a mà dreta trobem la Font del Tintorer.

Font del Tintorer, vessant de llevant del Torrent Monner, Parc de
Vallparadís. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 7389, 31/05/2020)
  
Segons la tradició popular, la Font del Tintorer deu el seu nom als tintorers que treballaven a la fàbrica Guardiola i que al mig dia feien el seu àpat a la font. Segons comenta Joaquim Verdaguer en el seu blog, la font estava al mig d'uns esbarzers. Cap als anys seixanta un veí, de nom Manel Coloma, va remodelar l'espai fent-lo més acollidor amb l'afegit d'unes taules de pícnic.

Font del Rossinyol

Passegem uns metres en direcció sud i a la mateixa vessant de llevant del Torrent Monner hi ha la Font del Rossinyol.

La font va ser recuperada i ara és doble, la part inferior correspon a la font natural que segueix brollant i no reuneix les condicions per poder-la beure, sobre la font antiga l'Ajuntament de Terrassa va instal·lar una aixeta amb una conducció d'aigua de la Mina Pública d'Aigües de Terrassa i aquesta sí que és apta pel consum humà.

Font del Rossinyol, vessant de llevant del Torrent Monner, Parc de
Vallparadís. Foto, AF Jordi Plana.

La font té dues plaques, una amb el nom de la font (Font del Rossinyol) i l'altra que aconsella no beure aigua de la font inferior, aigua que es deixa corra i s'aconsella beure l'aigua de l'aixeta superior. La font natural, situada a ras de terra, raja durant tot l'any.

Font de Santa Maria o Font del Single

Deixem la Font del Rossinyol i pràcticament davant, a la vessant de ponent del Torrent Monner del Parc de Vallparadís, trobem la Font de Santa Maria, aquesta deu el seu nom a l'Església de Santa Maria (del conjunt de les Esglésies de Sant Pere), doncs aquesta queda per sota de l'esmentada església, però en els terrenys que ja formen part del parc.

Font de Santa Maria o Font del Single, vessant de ponent del
Torrent Monner, Parc de Vallparadís. Foto, AF Jordi Plana.

La Font de Santa Maria està situada en el talús del torrent de Monner, situat sota les esglésies de Sant Pere, per ser més exactes entre les esglésies de Santa Maria a l'esquerra de la font i la de Sant Miquel a la dreta. La font va ser dissenyada per Puig i Cadafalch l'any 1921 durant la rehabilitació del conjunt monumental de les esglésies, que l'arquitecte va fer durant el rectorat de la parròquia de Sant Pere  a càrrec d' en mossèn Homs (1916 -1936). La font va ser tancada per l'Ajuntament de Terrassa per no reunir les condicions de salubritat. Avui dia és com un mirador sobre el parc, que ens permet seure i descansar.

Brollador del Torrent Monner

Seguim a la zona de la Passarel·la de Sant Pere trobem el Brollador del Torrent Monner. Aquest brollador presenta una boca de quasi dos metres d'amplada de la que surt aigua a pressió, aquesta deu artificial desguassa en un canal artificial que imita un rierol. Aquest rierol d' 1,5 km de longitud aboca l'aigua a la bassa gran de Vallparadís. Des de la bassa gran de Vallparadís es bomben, gràcies a una bomba elèctrica i un circuit tancat, 300 metres cúbics per hora, parc amunt fins el Brollador del Torrent Monner.

Brollador i rierol artificial que porta l'aigua a la bassa gran del Parc.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 7422, 31/05/2020)

Sota els Murs de la Casa Salvans i molt a prop del Brollador del Torrent Monner hi havia la Font del Cucut, avui en desús.
  

GL

41º 34' 0,16'' N - 2º 01' 10,38'' E 


TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada