Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 7 de juny del 2020

PONT DEL CASTELL CARTOIXA

El Pont del Fossat del castell cartoixa de Vallparadís, com el seu nom indica és un pont que permet entrar al castell superant el fossat. Una de les característiques més enigmàtiques del Castell cartoixa de Vallparadís, és el seu fossat. Les dimensions del fossat superen les del fossat de la vila de Terrassa, tant en amplària com en fondària, pràcticament són el doble de grans. Aquest fet és sorprenent, doncs fou construït en una època d'escassa conflictivitat a la zona. Alguns historiadors opinen que aquestes dimensions eren un indicatiu de la preponderància del poder del comte de Barcelona sobre el poder eclesiàstic, doncs el castell es troba a pocs centenars de metres de les Esglésies de Sant Pere, en el mateix torrent de Vallparadís.






Pont del Fossat del castell cartoixa de Vallparadís (cara est). 
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 7429, 31/05/2020)

El Pont del Fossat del castell cartoixa de Vallparadís és una obra del municipi de Terrassa inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El pont és una construcció de pedra (de paredat comú), d'un sol arc, sobre el fossat del castell.

 Pont del Fossat del castell cartoixa de Vallparadís. Foto, AF Jordi
Plana. (IMG 7428, 31/05/2020)

El fossat fou construït el segle XII, i un cop desenrunat mostra una estructura defensiva de dimensions extraordinàries. En el tram est presenta una amplària de 10 m i una fondària de 5 m. En el tram sud 12 m d'amplària i 7 m de fondària. En el tram nord 8 m d'amplària. Aquestes dimensions doblen en amplària i en fondària al fossat que encerclava la vila medieval de Terrassa. Per tant el pont presenta una longitud de 8m i la seva alçada sobre el fossat, es difícil d'establir, doncs el fossat en aquesta zona no ha estat totalment excavat, per tant podria oscil·lar entre uns 4 metres i un màxim de 5 metres.

Pont del Fossat del castell cartoixa de Vallparadís. Foto, AF Jordi
Plana. (IMG 7433, 31/05/2020)

El Pont sobre el Fossat del castell cartoixa de Vallparadís, és una construcció medieval de paredat comú ( estil arquitectònic: obra popular). El pont està protegit com a bé cultural d'interès local. Identificador: IPAC: 37043.

FITXA

Nom: Pont del castell cartoixa de Vallparadís

Construcció: Medieval

Tècnica constructiva: Pont d'arc únic de paredat comú

Estil: Obra popular

Localització: Parc de Vallparadís, entrada pel camí de la Plaça dels Museus

 Municipi: Terrassa

Comarca: Vallès Occidental, Terrassa

Protecció: IPAC: 37043 

Estat de conservació: Molt bo, possiblement reconstruït, data ? 


GL

41º 33' 53'' N - 2º 01' 09'' E TERRASSA

Fonts consultades


TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada