Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 5 de maig del 2016

PARC DEL PLA DE LA FONT DE L'APOTECARI

El Parc del Pla de La Font de l'Apotecari es correspon a la part que es va cobrir del torrent Monner. És un parc pla format pel terreny situat entre els carrers: al sud l'Av 22 de Juliol, a l'est el carrer de Salmerón, a l'oest els carrers de Joan Artigues i part del carrer del Camí de Castellar i al nord l'Av de Jaume I. El Parc del Pla de la Font de l'Apotecari és la continuació del Parc de Vallparadís cap el nord de la ciutat de Terrassa.

Cap a finals de la dècada dels anys cinquanta del segle passat, el torrent Monner que baixava per la carretera de Matadepera, seguia paral·lel al que avui dia es l'Av de Jaume I, en arribar a l'actual Plaça d'Andalusia, el torrent trencava cap el sud a través del que avui és el Parc del Pla de la Font de l'Apotecari, travessava l'actual avinguda avinguda 22 de Juliol i connectava amb el torrent de Vallparadís, tot deixant entre els dos (Monner i Vallparadís) una llengua de terreny sobre la que es va formar el barri de l'Antic Poble de Sant Pere i els dos torrents, configuren el Parc de Vallparadís, el gran pulmó verd de la ciutat de Terrassa.

Parc del Pla de la Font de l'Apotecari. Foto, AF Jordi Plana.

Amb l'arribada de la democràcia, l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'alcalde Manuel Royes i Vila es va plantejar la necessitat de facilitar la comunicació del centre de la ciutat amb els diferents barris perifèrics i també esponjar la trama urbana amb espais verds, aquesta necessitat va fer possible molts espais verds com el Parc del Pla de la Font de l'Apotecari. Al nord del parc hi ha la plaça d'Andalusia presidida per l'escultura Amalgama, dedicada als terrassencs nascuts a Andalusia.

 Escultura Amalgama. Foto, AF Jordi Plana.

Uns metres més enllà, en direcció sud, hi ha un molí de vent per extreure aigua del subsòl. El molí va ser restaurat i avui gira lliurament amb el més petit cop de vent i sense fer soroll. Està situat a la cruïlla entre els carrers de Joan Artigues i Camí de Castellar.

 Molí del Parc del Pla de la Font de l'Apotecari. Foto, AF Jordi Plana.

Davant del molí i al mig del Pla de la Font de l'Apotecari i al darrera de l'escola Lanaspa, hi ha la Font de l'Apotecari, aquesta nova font substitueix en el record a l'antiga font que va desaparèixer en terraplenar, a finals del segle XX, el torrent Monner per fer el Pla de la Font de l'Apotecari que avui dia forma el parc.

Centre de la imatge Font de l'Apotecari. Foto, AF Jordi Plana.

En el primer terç del parc hi ha una gran esplanada i al mig d'aquesta, el 26 d'abril de 1998 es va inaugurar l'escultura anomenada La Sardana, per commemorar que el mateix any Terrassa va ser escollida Ciutat Pubilla de la Sardana.


La Sardana. Foto, AF Jordi Plana.

Parc del Pla de la Font de l'Apotecari. Foto, AF Jordi Plana.

Travessem l'Av 22 de juliol i ens dirigim als jardins del parc de Vallparadís...

 GL 41º 34' 14 '' N - 2º 01' 13'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada