Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 15 de desembre del 2015

AJUNTAMENT DE TERRASSA

Ajuntament de Terrassa. Façana i atri

Abans d'anar cap a sopar i aprofitant que ens trobem davant de l'Ajuntament, aprofitem per fer una ullada a l'edifici més emblemàtic de la ciutat de Terrassa i per a molts una de les millors realitzacions de l'arquitecte Lluís Muncunill.

L'Ajuntament de Terrassa és un edifici d'estil neogòtic, situat al Raval de Montserrat, 14-20, va ser bastit per l'arquitecte Lluís Muncunill entre els anys 1900 i 1902 i va substituir l'antiga casa de la Vila, ubicada al número 13 del mateix carrer.

El projecte de Muncunill, va ser presentat en tres fases: façana, galeria i decoració interior. De l'edifici destaca: la façana, l'atri, l'escala interior del vestíbul d'accés a la planta noble, el despatx d'alcaldia i el Saló de plens.

L'obra va ser dirigida pel mateix Muncunill fins el dia 6 de juliol de  l'any 1903, a partir d'aquesta data fou l'arquitecte Antoni Pascual qui va seguir el projecte.

Està construït amb pedra sorrenca de la muntanya de Montjuïc, consta de planta baixa i dos pisos, amb una façana molt decorada, amb elements ornamentals típics de l'estil gòtic: tres arcs apuntats a la portalada, l'atri, les balustrades, els pinacles, els gablets i els relleus de temàtica floral.

El primer pis té una gran balconada a la que s'accedeix per cinc portes d'arc apuntat intensament decorats.

El segon pis té quatre finestres menys decorades i el gablet amb un rellotge central, que tot i projectat per Muncunill l'any 1900 va quedar inacabat fins l'any 1986. Sota el rellotge figura l'escut de la ciutat.

Tot i que Muncunill va ser destituït com a arquitecte municipal l'any 1902 va seguir dirigint els treballs decoratius, menys el gablet central que restar inacabat.

GL 41º 33' 46'' N - 2º 00' 77'' E. TERRASSA 



   Façana de l'Ajuntament de Terrassa. Foto: AF Jordi Plana

Balconada del primer pis, gablet amb rellotge i escut
Foto: AF Jordi Plana

Atri de l'Ajuntament de Terrassa. Foto: AF Jordi Plana

 Detall d'un dels capitells que suporten un dels arcs apuntats.
Foto: AF Jordi Plana

Deixem l'Ajuntament de Terrassa, caminem en direcció al Mercat de la Independència, travessem la Rasa i tombem a la dreta recorren la Rambla d'Ègara fins arribar al Centre Cultural, fa deu dies que ha estat inaugurat el cafè-bar i restaurant, El Cultural i ho té tot per fer un bon sopar, vinga som-hi!

 Bar-restaurant El Cultural, Rambla d'Ègara 324
Foto: AF Jordi Plana

El Cultural és una bona proposta gastronòmica de Lluís Rístol i de Rafa Blanco, amb menús de 18 euros i a la carta de 30 i 40 euros, que ofereixen una cuina catalana amb productes de proximitat i qualitat, tot seguint la bona línia del restaurant Rístol de Viladecavalls. A la cafeteria es pot menjar per 12 o 20 euros. Ja és tard, demà serà un altre dia per seguir passejant per Terrassa.


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

 
Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada