Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 1 de juliol del 2017

VAPOR MONSET I GUARDIOLA

La Fàbrica Monset i Guardiola, coneguda popularment com la Fàbrica Guardiola, fou fundada per Josep Guardiola i Ferrés l'any 1876. Josep Guardiola i Ferres, nasqué el dia 1 de gener de l'any 1849 a Terrassa, fill de Josep Guardiola i Guix, propietari d'una petita industria de tint tèxtil, i de Josepa Ferrés Figueras. A l'edat de 13 anys Josep Guardiola comença a treballar a la indústria familiar i en arribar a l'edat de 20 anys el seu pare l'envia a França per treballar en una gran tintoreria d'aquest país en la que ocuparà un càrrec important i assolirà els coneixements més actuals sobre aquesta indústria. L'any 1871, amb motiu de la guerra franco-prussiana, Josep Guardiola i Ferrés torna a Terrassa i en poc temps es guanya un gran prestigi entre els industrials tèxtils llaners com a tintorer. L'any 1876 Josep Guardiola constitueix la societat Lluís Monset i trasllada la fàbrica a un nou edifici situat al carrer de Sant Antoni núm 60-62.

Detall de la nau de la nau que es conserva de la Fàbrica Guardiola.
Carrer de Sant Antoni, núm 62 de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1906 l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada dissenyà un nou edifici per albergar les barques de tint de la Fàbrica Guardiola, que juntament amb la xemeneia, són els únics elements que avui es conserven. La petita nau de Muncunill segueix els conceptes de l'obra modernista industrial de l'arquitecte per aquest tipus d'activitat (el tintat dels teixits): dotar a l'interior de l'edifici d'una bona il·luminació natural i facilitat l'evacuació dels gasos que es produeixen en el procés del tint. Un exemple d'aquest tipus de construcció realitzat per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada el trobem al Vapor Amat o Ca l'Izard, avui convertit en la sala d'exposicions municipal Muncunill.

 Façana nord de la nau construïda per Lluís Muncunill per el Vapor
Monset i Guardiola. Foto, AF Jordi Plana.

La coberta de la nau està sostinguda per 12 columnes de quadrades de maó, situades sis a la façana est i 6 a la façana oest, sobre les columnes carreguen sis arcs que suporten les voltes voltes catalanes del primer nivell de la coberta, els tres arcs centrals sostenen dos arcs el·líptics cadascun que suporten les tres voltes catalanes de la coberta superior. Columnes i voltes estan tensades per sis barres de ferro les columnes, 4 barres de ferro les voltes del primer nivell i tres barrers de ferro les voltes del segon nivell que determinen la claraboia. 

Detall de la façana oest de la nau construïda per Lluís Muncunill per
el Vapor Monset i Guardiola. Foto, AF Jordi Plana.

Detall de la façana oest de la nau construïda per Lluís Muncunill per
el Vapor Monset i Guardiola. Foto, AF Jordi Plana.
 

El Vapor Monset i Guardiola va arribar a ser una de les fàbriques més grans de Terrassa, va disposar de dos grups energètics formats cadascun per dues calderes, una màquina de vapor i una xemeneia.

Detall de l'antiga Fàbrica Guardiola amb les seves dues xemeneies.
Foto, Arxiu Tobella.

Detall de la claraboia central. Foto, AF Jordi Plana.

 Josep Guardiola i Ferrés (1849 -1909)
Foto, AF Baltasar Ragón.

Al costat de la fàbrica, Josep Guardiola i Ferrés va construir la seva residencia, en el mateix núm  que la fàbrica, carrer de Sant Antoni núm 62. A part d'industrial Josep Guardiola i Ferrés fou vocal de l'Hospital de Sant Llàtzer i vocal de la Caixa d'Estalvis de Terrassa.

La Fàbrica Guardiola va ser enderrocada per tal de construir el Centre Vallparadís, residència geriàtrica de la Mútua de Terrassa, situada al carrer de Sant Antoni, núm 52 de Terrassa, amb capacitat per a 81 residents 30 usuaris d'hospital de dia, activitat pública concertada amb el Servei Català de la Salut.

La nau de la Fàbrica Guardiola, s'ha convertit en un porxo situat a l'entrada del Centre Vallparadís.

Porxo del Centre Vallparadís de Mútua de Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.

GL 41º 33' 54'' N - 2º 01' 03'' E - TERRASSA (VALLÈS OCCIDENTAL) CATALUNYA

Després d'apreciar un dels millors dissenys del modernisme industrial de l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada, aprofitem per gaudir de les vistes del campanar de l'església de Santa Maria des de la plaça de la Quadra de Vallparadís...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa 
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada