Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 7 de maig del 2016

LA LYONESA

Aquest matí passejant pel carrer de Sant Pere, a poques passes de la placeta de la Font Trobada i pujant en direcció a la Plaça de Saragossa, a ma dreta i en el núm21, he vist l'edifici de la pastisseria La Lyonesa, pastisseria que va tancar les seves portes l'any 2007.

Durant el segle XX el centre de Terrassa ha disposat d'un grapat de pastisseries, bomboneries i confiteries, de gran qualitat, però amb el pas del temps han tancat sense que hagin tingut un relleu de la mateixa qualitat. A la Font Vella hi havia cal Piera, al costat del Gran Casino, que destacà pels croissants mai superats per cap pastisseria de la ciutat, i cal Roigé que destacà pels pastissos possiblement els millors de la dècada dels anys 80. A la Rutlla  la pastisseria del mateix nom. i al carrer Sant Pere la Lyonesa. He anomentat aquestes quatre perquè habitualment anàvem a comprar les postres els diumenges i dies festius, per desgràcia les quatre són tancades.

La pastisseria i confiteria La Lyonesa, situada al carrer de Sant Pere, núm 21, va obrir portes l'any 1936 i les va tancar l'any 2007. Els anys més bons de La Lyonesa ban ser els corresponents a les dècades dels anys 60, 70, 80 i 90 del segle passat.

Pastisseria la Lyonesa, carrer Sant Pere 21. Foto, AF Jordi Plana.

La pastisseria de la Lyonesa està en un edifici entre mitgeres, de planta baixa i dos pisos. La planta baixa d'ús comercial i els dos pisos d'ús residencial. La composició de la façana presenta una sèrie d'obertures de disposició horitzontal. L'interior de la pastisseria ha estat totalment modificat per albergar una botiga de sabates i complements.
 

 Carrer Sant Pere, esquerra de la imatge: façana de la Lyonesa.
Foto, AF Jordi Plana.

La nova botiga conserva diferents elements originals de la façana de la Lyonesa, entre ells el rètol de la pastisseria, la cornisa sobre el rètol, els brancals de la porta i la configuració de la porta i els aparadors. L'edifici va ser bastit per l'arquitecte Ignasi Escudé i Gibert l'any 1936. Estil arquitectònic: Racionalisme.

La façana està protegida com a bé cultural d'interès local. Identificador: IPAC, 28162.

GL 41º 33' 48'' N - 2º 00' 33'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

1 comentari:

  1. Pastissos, mones, torrò de iema, tortells de massapà banyats, melindros... El meu pare, ja jubilat, va treballar a Cal Roigé des dels 11 anys fins que van tancar. El millor pastisser de Terrassa, es mereix un capgros de l'any. Es clar que jo no puc ser gaire objectiva...

    ResponElimina