Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 1 de maig del 2016

AMALGAMA

Avui iniciarem una passejada pel torrent Monner, que avui configura el Parc del Pla de la font de l'apotecari, situat entre els carrers: Joan Artigues i Camí de Castellar a l'esquerra (Oest), Avinguda Jaume I al nord, Salmerón a la dreta (Est) i Avda 22 de Juliol al sud i segueix a l'altre costat de l'Avda 22 de Juliol, formant part del Parc de Vallparadís.

Ens dirigim des del carrer de l'Arquitecte Puig i Cadafalch fins la Plaça d'Andalusia, situada a la part nord del del Parc del Pla de la font de l'apotecari, entre els carrers Camí de Castellar, l'Avda Jaume I i el carrer Salmerón, que delimiten una plaça triangular

El camí de Castellar, que en aquesta zona seguia el torrent Monner, era la via de comunicació habitual entre la Ciutat de Terrassa, passant per el pont de Sant Pere, l'antic poble de Sant Pere i Castellar del Vallés, fins la construcció del pont del Passeig (inaugurat el 10 de desembre de l'any 1896, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa, Josep Ventalló i Vintró) que donava pas a la nova carretera, de Terrassa a Matadepera, Castellar i Sentmenat que deixava al poble de Sant Pere en un cul de sac, passarien vuit anys i el poble de Sant Pere, que s'havia segregat de Terrassa l'any 1800, tornaria a formar part del municipi egarenc, l'any 1904 durant el mandat de l'alcalde de Terrassa, Alfons Mª Ubach i Solà (01/01/1904 - 31/12/1905) i l'alcalde de Sant Pere, Joan Picañol i Aldavert (1902 -1904).

Pràcticament tocant a l'Avda Jaume I i en un dels extrems de la Plaça d'Andalusia que com he comentat forma part del Parc del Pla de la font de l'apotecari, hi ha l'escultura anomenada Amalgama, obra de l'escultor Ramon Suau.

 Plaça d'Andalusia i escultura anomenada Amalgama.
Foto, AF Jordi Plana.

Quan l'Ajuntament de Terrassa va urbanitzar el Pla de la Font de l'Apotecari, va reservar al nord un espai per atendre la petició de la Coordinadora d'Entitats Andaluses de Terrassa de dedicar una plaça a Andalusia en reconeixement de tots els terrassencs nascuts a Andalusia i a la seva bona integració a la cultura catalana. L'any 1998 l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'alcalde Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002), va assignar a l'espai el nom de Plaça d'Andalusia.

 Escultura: Amalgama, autor Ramon Suau. Foto, AF Jordi Plana.

El 23 de febrer de l'any 2003, coincidint amb el Dia d'Andalusia l'alcalde de Terrassa Pere Navarro i Morera ( 13/04/2002 - 30/11/2012) inaugurà a la plaça d'Andalusia l'escultura anomenada Amalgama de l'escultor terrassenc Ramon Suau i Pomés, en presència del president de la Coordinadora d'Entitats Andaluses de Terrassa, Pedro Domínguez.

 Placa identificativa de l'escultura Amalgama. Foto, AF Jordi Plana.

L'escultura de Ramon Suau té vuit metres d'altura i tres metres d'amplària, la peça està pintada de blanc representa segons l'autor la barreja de cultures, de personalitats, de caràcters i de camins. Les tres branques simbolitzen les cultures catalana i andalusa i a la base sobre una peça de marbre hi ha una inscripció amb el nom de les vuit províncies andaluses.
Plaça d'Andalusia i escultura Amalgama. Font Google Earth

GL 41º 34' 20'' N - 2º 01' 15'' E. TERRASSA

Deixo la plaça d'Andalusia i amb el meu gos Puc, un golden retriever ja vellet, amb dotze estius al seu damunt seguim passejant en direcció sud a través del parc del Pla de la font de l'apotecari, que segueix part del torrent Monner.

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada