Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 29 de maig del 2016

ALFONS SALA I ARGEMÍ

Aquest monument dedicat a Alfons Sala és una estructura formada per un bloc central ortoèdric, flanquejat per dos blocs mes petits, els tres blocs estan assentats sobre una base de pedra, sobre el bloc central hi ha una estàtua femenina amb l'escut de Terrassa sostingut amb la ma esquerra.

Monument dedicat a Alfons Sala. Foto. AF Jordi Plana

El monument està situat cap a la part final del Passeig Comte d'Ègara, a la dreta del passeig central si caminem cap el pont de l'Avinguda Jacquard (pont sobre el Parc de Vallparadís). A la part frontal del monument  hi ocupant el centre del bloc ortoèdric hi ha un medalló de bronze amb la cara d'Alfons Sala. Cal dir que des de fa un temps aquest medalló ha desaparegut del monument fruït d'una bretolada. Sota el medalló s'observa la següent inscripció: Terrassa al insigne patricio Don Alfonso Sala, primer conde de Egara, 1863 -1945.

 Plafó esquerra al·lusiu a la indústria tèxtil terrassenca. Foto, AF
Jordi Plana.

El bloc de l'esquerra presenta en la seva cara davantera un relleu al·lusiu a la indústria tèxtil terrassenca realitzat sobre marbre blanc. El bloc central serveix de pedestal d'una escultura femenina que sosté l'escut de Terrassa i que simbolitza a la ciutat de Terrassa. L'escultura és obra de l'escultor Frederic Marès. El plafó de la dreta té un altre relleu en el que apareix una dona i dos nens al·lusiu a la maternitat, aquest relleu està realitzat també sobre marbre blanc.
Plafó de la dreta al·lusiu a la maternitat. Foto, AF Jordi Plana.

El monument és obra de Frederic Marès, de l'any 1950, està dedicat a la memòria d'Alfons Sala i Argemí, industrial i polític terrassenc, president de la Mancomunitat de Catalunya durant la dictadura de Primo de Rivera i com comenta la inscripció de la base central del monument, primer comte d'Ègara.

Escultura femenina que representa a la ciutat de Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.


El monument fou inaugurat el 30 d'abril de 1950 a la plaça Vella, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Alfons Vallhonrat i Catà (24/02/1947 - 18/02/1952). La primera pedra del monument s'havia posat el 7 de juny de 1947. El monument va estar situat a la plaça Vella fins l'any 1990 que va ser desmuntat per la construcció d'un aparcament subterrani i portat al passeig Comte d'Ègara, on es troba actualment.

 Monument en memòria d'Alfons Sala i Argemí. Foto AF Jordi Plana.

El monument està protegit com a bé cultural d'interès local. Identificador: IPAC, 28173. És obra de l'escultor Frederic Marès i Deulovol (Portbou 18/9/1893 - Barcelona 16/08/1991). Ubicació: Passeig Comte d'Ègara. Estil: Academicista.

GL 41º 33' 46,73'' N - 2º 00º 56,35'' E. TERRASSA

Deixem el monument dedicat a Alfons Sala, baixem per unes escaletes que hi ha al costat del monument i ens situem a la vorera de darrera de l'escultura...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada