Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 22 de febrer del 2016

PLAÇA DE MARAGALL

La plaça de Maragall és un espai triangular que té un dels seus vèrtex en la cruïlla dels carrers Sant Pau i Sant Josep, l'altre en la cruïlla dels carrers de Les Escaletes i Joaquim de Paz i el tercer vèrtex a la mitgera del Teatre Principal i la casa Jacint Bosch. Aquesta plaça està formada per la façana del Magatzem Vallhonrat, la façana d'un edifici d'habitatges i la façana del Teatre Principal i un altre edifici d'habitatges.

La plaça té tres graons, està pavimentada amb llambordes vermelles, d'argila cuita com els maons. L'enllumenat està format per un fanal amb tres focus de llum i quatre plafons alineats, situats en el paviment. La plaça de Maragall té 8 arbres, 4 a la vorera del Teatre Principal i quatre que delimiten una vorera just al davant dels primers. Disset fitons de ferro colat eviten que els vehicles aparquin sobre la plaça.

Plaça Maragall, Foto, AF Jordi Plana
 
Com a mobiliari urbà, la plaça té un banc de fusta i ferro colat i dos bancs de pedra (dos blocs de forma ortoèdrica) entre els que queda la base d'una petita estàtua que ha estat retirada després de patir diversos actes vandàlics. L'estàtua representa una jove en actitud de reflexió i descans. L'estàtua, anomenada Repòs es obra de l'escultor terrassenc Ferran Bach-Esteve. La figura es va situar a la plaça Maragall l'any 1994 un cop va ser remodelada, l'any 1994, durant el mandat de l'alcalde Manuel Royes i Vila.

Estàtua retirada de la plaça de Maragall després de ser objecte
de diverses bretolades. Avui dia es troba al Cementiri Municipal
 de Terrassa. Foto, Arxiu Municipal de Terrassa.

La plaça, donat que a Terrassa no tenim cap Maragall que hagi destacat, hem de suposar que està dedicada al poeta i escriptor Joan Maragall i Gorina. Avi d'en Pasqual Maragall i de l'Ernest Maragall, figura cabdal de les lletres catalanes dins la poesia modernista a cavall entre els segles XIX i XX. (10 d'octubre de 1860, Barcelona - 20 de desembre de 1911, Barcelona)

 Joan Maragall i Gorina. Foto, Google. 

Si utilitzem la primera foto com a referència per situar els edificis de la plaça de Maragall, al centre de la imatge trobem el Magatzem Vallhonrat, projectat per l'arquitecte Joan Baca i Reixach durant la dècada dels anys 30.

 Façana principal del magatzem Vallhonrat. Foto, AF Jordi Plana


Seguint amb la primera foto com a referència, a la dreta del Magatzem Vallonrat, veiem el carrer de les escaletes i un edifici residencial de planta baixa + 4, amb la façana d'obra vista i balcons que donen a la plaça Maragall.

Façana de ma dreta de la plaça de Maragall. Foto, AF Jordi Plana.

A l'esquerra del Magatzem Vallhonrat hi ha el carrer del Teatre i a la vorera esquerra el Teatre Principal, d'estil eclèctic, els orígens del qual es remunten a l'any 1886 i la darrera remodelació és de l'any 2011, al costat del Teatre Principal, un edifici residencial de planta baixa + 4 completa la façana esquerra de la plaça.

Teatre Principal i edifici Residencial. Foto, AF Jordi Plana.
 
 
 GL 41º 33' 52'' N, 2º 00' 47'' E. TERRASSA
 
Hem arribat a l'altre extrem de la plaça, la cruïlla amb el carrer Sant Josep i el carrer Sant Pau i seguim la nostra passejada pel carrer de Sant Pau...
 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
 
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada