Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 11 de febrer del 2016

MAGATZEM SALVANS

El Magatzem Salvans és un edifici que en el passat formava part d'un conjunt de dos edificis, els Magatzems Salvans i Fontanals i Cia, els dos comunicaven pel pati interior de l'edifici Fontanals i Cia. El Magatzem Salvans està situat en el carrer Nou de Sant Pere, núm 39.

Façana del Magatzem Salvans del carrer del Passeig s/n.
Foto, AF Jordi Plana.

El Magatzem Salvans és un edifici de caràcter industrial, és de planta rectangular i té façanes a dos carrers, la del carrer Nou de Sant Pere i la del carrer del Passeig. La façana del carrer Nou de Sant Pere està totalment modificada, és de nova construcció i va edificar-se al donar-li al magatzem l'ús d'oficina bancària.

 Nova façana de l'antic Magatzem Salvans. Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici va ser bastit per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1901, és posterior al Magatzem Fontanals i Cia que va ser construït l'any 1891 per Joan Carpinell. Té dues plantes que queden ben diferenciades a la façana lateral per la línia d'imposta que la recorre d'extrem a extrem.

Façana lateral en la que observem la línia d'imposta que marca
la separació entre la planta baixa i la primera planta.
Foto, AF Jordi Plana.

La façana lateral presenta un sòcol de de maó vist, sobre el sòcol s'alça la façana de paredat comú amb morter, formant rectangles emmarcats per les pilastres de maó i la línia d'imposta. A la façana de la planta baixa observem dotze petites finestres quadrades recolzades sobre un dels seus vèrtex. A la façana del primer pis es repeteix l'esquema del recobriment de pedra amb morter, però les obertures són rectangulars i recolzades sobre la base petita, el que dóna a la façana una sensació de verticalitat i de major alçada. Són remarcables els trencaaigües de les finestres, de maó rom. Cal remarcar també la tortugada de ceràmica de la teulada.

Detall de les finestres, amb el trencaaigües i la part cega de ceràmica.
Foto, AF Jordi Plana.

Les finestres presenten plafons a la base de trencadís ceràmic de color blau i blanc.. L'edifici està coronat per una cornisa en la que destaquen les rajoles blaves emmarcades de rajoles de color blau, formant rectangles entre maons massissos, tot plegat forma una cornisa de de vuit línies.

El Magatzem Salvans va ser bastit per Lluís Muncunill, presenta molts elements modernistes, com la ceràmica, el tractament de la façana, en el seu conjunt i en les portes i finestres o la utilització de biguetes de ferro a les llindes de les finestres.

 Detall de la cornisa de l'edifici i de les llindes de les finestres.
Foto, AF Jordi Plana. 

Deixem el Magatzem Salvans i donem per acabat el setè dia Passejant per Terrassa.

El Magatzem Salvans, Fontanals i Cia és un conjunt de dos edificis, catalogat com a bé cultural d'interès local (Identificador: IPAC, 28213).



GL 41º 33' 56'' N - 2º 00' 49'' E

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada