Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 10 de febrer del 2016

CARRER DEL CAMÍ FONDO

Venint del carrer de la Rasa, travessem la plaça de Saragossa i a la cantonada de la plaça amb l'edifici anomenat del Pedraforca hi ha l'inici del carrer del Camí Fondo. L'any 1930 aproximadament en el lloc que ocupa l'edifici Pedraforca, va ubicar-se l' oficina de Correus i telègraf. 

Esquerra de la imatge inici del carrer del Camí Fondo i edifici Pedraforca.
Foto, AF Jordi Plana.

Durant l'època medieval, a la meitat del que avui és el carrer de la Font Vella, hi havia el torrent del Salt, aquest baixava pel carrer de Sant Leopold i del Camí Fondo i s'abocava a la part alta del carrer de Sant Pere. 

El Camí Fondo és un carrer comercial, tancat a la circulació de vehicles, pavimentat amb llambordes de fang cuit com els maons massissos, de color vermell. En aquest carrer destaquen dos edificis.

A ma dreta trobem el Magatzem Joan Fontanals. Edifici construït l'any 1891 pel mestre d'obres Joan Carpinell. El magatzem és d'estil eclèctic, amb molts elements decoratius d'estil classicista.

 Magatzem Joan Fontanals. Foto, AF Jordi Plana.


L'altre edifici significatiu del carrer del Camí Fondo és el magatzem industrial Badrinas Sallent i Cia, edifici de mitjans del segle XIX i que la seva façana determina l'alineació de la resta de façanes de la banda esquerra del Camí Fondo.

Magatzem Badrinas Sallent i Cia. Camí Fondo, núm 35.
Foto, AF Jordi Plana.

Al costat del magatzem Badrinas Sallent i Cia trobem un dels edificis de l'Escola Pia de Terrassa, amb la façana formada per les antigues façanes de quatre casals de planta baixa i dos pisos, amb els seus balcons i estucada de color verd pàl·lid.

Façana de color verd formada per les de quatre casals, correspon 
a l' Escola Pia. Foto, AF Jordi Plana. 

En els núm 19-21 del carrer del Camí Fondo, hi havia el Magatzem Casajuana, també conegut com Can Clapés, edifici d'estil eclèctic bastit per Lluís Muncunill i Parellada l' any 1897. L'edifici va ser enderrocat.
 
 Magatzem Casajuana, enderrocat. Foto, Patrimoni de
la Generalitat de Catalunya.

Al capdamunt del carrer del Camí Fondo trobem la plaça Mossèn Jacint Verdaguer.

 Plaça de Mossèn Jacint Verdaguer. Foto AF Jordi Plana.

Hem recorregut tot el carrer del Camí Fondo i al final del carrer tot entrant a la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, a ma dreta observem un petit passatge per sota dels edificis que dóna accés al pla de la masia de Ca l'Ubach, situada darrera de la façana posterior del magatzem Badrinas Sallent i Cia.

Masia de Ca l'Ubach, masia Vinyals o Cal Conco.
Foto, AF Jordi Plana
 
GL 41º 33' 56'' N - 2º 00' 49'' E

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA
 
Des del punt de vista històric, cal comentar:
 
- L'any 1854, el Col·legi de les Germanes de la Puríssima s'instal·len en el Camí Fondo.
- El dia 27 de gener de 1857, reunit l'Ajuntament en sessió plenària va proposar el nom de Carrer del Nord per aquest carrer i el de Rambla per l'actual carrer del Nord, però els terrassencs varen seguir anomenant-lo carrer del Camí Fondo com avui dia.
- Al carrer del Camí Fondo començava el camí per anar a Matadepera.
- En el Camí Fondo si van instal·lar diferents despatxos i magatzems de les fàbriques de teixits de llana, alguns durant el segle XIX.
- L'any 1892, al Camí Fondo s'inaugurà la confiteria Jaume Casamada.
- L'any 1908 l'Ajuntament de Terrassa inicia les obres de pavimentació del Camí Fondo amb llambordes i voreres a banda i banda.
- El mes d'octubre de 1911, al clos de la Masia de cal Ubach, s'instal·laren les oficines de del Registre de la Propietat (edifici de Cal Conco), que havien estat al carrer de Sant Pere des de l'any 1861.
Deixem el carrer del Camí Fondo i caminem cap el carrer del Passeig...


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
 
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

1 comentari:

  1. Els comerços que hi havien als anys vuitanta eren la llibreria grafos, la pizzeria piccolo, la xarcuteria coconut, davant del col·legi de la Inmaculada Concepció, i la ferreteria villacampa, davant de la Granja Catalana. Entre d'altres...

    ResponElimina