Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 15 de gener del 2016

MAGATZEM JOAQUIM ALEGRE

Ens trobem a la placeta de Saragossa, en aquest indret destaca un edifici, el Magatzem Joaquim Alegre, també conegut com a Magatzem Farnés.

En Joaquim Alegre va fer construir l'edifici per tal d'utilitzar-lo com a magatzem tèxtil de la fàbrica Aymerich, Amat i Jover. També és conegut popularment com a Magatzem Farnés, els Farnés varen ser els llogaters de l'edifici inicialment, però amb el pas del temps passarien a ser els propietaris fins l'any 1972.

A partir de l'any 1972 l'edifici queda abandonat. Gràcies al Grup d'Arquitectes de Terrassa l'edifici es va salvar de la destrucció, també va jugar un paper important l'Ajuntament de Terrassa al incloure'l en el catàleg d'edificis d'interès històric de la ciutat.

L'edifici va ser adquirit l'any 1977 per Manuel Tobella i Marcet per tal d'instal·lar l'Arxiu Tobella i l'any 1978 passaria a ser la seu de la Fundació Arxiu Tobella fins l'actualitat. L'arxiu està format per més de 400.000 negatius fotogràfics de la societat terrassenca que abasten des de l'any 1875 fins l'actualitat, també disposa d'una hemeroteca de diaris locals i una biblioteca de més de 4000 exemplars.

Magatzem Joaquim Alegre, placeta de Saragossa, 2
Foto, AF Jordi Plana

El Magatzem Farnés, és un edifici entre mitgeres que ocupa el número 2 de la placeta de Saragossa, consta de planta baixa i dos pisos, està concebut com un magatzem industrial tèxtil que respecta la tipologia de casal urbà, integrant una construcció industrial en el teixit residencial de l'entorn.

La façana de la planta baixa presenta dos arcs parabòlics amb relleus de pedra arenisca buixarda que emmarquen les respectives portes de fusta de forma parabòlica. També té un sòcol de pedra i la resta està estucada de color gris.

Façana de la planta baixa i primer pis de l'Arxiu Tobella.
Foto, AF Jordi Plana

A la primera planta, tot conservant la simetria de l'edifici, destaca una balconada amb voladís, amb barana de ferro forjat i perfils motllurats de ciment als arcs parabòlics de emmarquen també les portes d'accés a la balconada de forma parabòlica i envidriades.

 Primera planta i segona del Magatzem Joaquim Alegre.
Foto, AF Jordi Plana

La segona planta, presenta a la façana, la mateixa simetria de les plantes inferiors, però els balcons són individuals, un per cada obertura que també són parabòliques i vidriades. 

L'edifici està coronat per una cornisa que segueix els dos gablets. L'edifici té una tercera planta, reculada en relació a la línia vertical de la façana, té una lluerna de vidres que representen dents de serra

De l'interior cal destacar l'escala d'accés a la primera planta i una sala de conferències.

L'edifici va ser bastit per l'arquitecte Lluís Muncunill l'any 1905 i és d'estil modernista. Està catalogat com a Bé d'interès local (Identificador: IPAC, 28124).

GL 41º 33' 54'' N - 2º 00' 45'' E

Deixem la placeta de Saragossa i ens dirigim cap a el carrer de la Rasa.

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada