Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 27 de gener del 2016

ANTIC AJUNTAMENT DE TERRASSA

Hem deixat la Casa Boguñà i ja ens trobem davant de l'antic Ajuntament de Terrassa, aquest és un edifici de planta rectangular, amb la façana principal situada en el carrer del Raval de Montserrat número 13, i l'altra al carrer Cremat.

L'edifici cantoner, consta de planta baixa, pis i golfes, la teulada de l'edifici és de teula àrab a quatre quatre aigües. La façana del Raval de Montserrat presenta cinc obertures rectangulars, la del mig correspon a la porta d'accés i a banda i banda dues obertures que corresponen a finestres, les dues de la dreta conserven les reixes de ferro forjat originals. A l'esquerra és va obrir una porta nova per tal de donar accés a un local comercial que alberga la cafeteria el Petit Palau.

Antic Ajuntament de Terrassa. Raval de Montserrat, núm 13.
Foto, AF Jordi Plana.

La façana de la primera planta, presenta cinc obertures alineades, rectangulars i amb guardapols rectes. Les tres obertures centrals estan unides per una balconada amb voladís i barana de ferro fos i les dues dels extrems amb barana també de ferro fos.

 Balconada de la primera planta. Foto, AF Jordi Plana

La part de la façana que correspon a les golfes presenta cinc obertures ovals i està separada de la resta de la façana per una línia d'imposta recta. L'edifici està coronat per una cornisa de línia recta.

  Finestra esquerra de la primera planta amb l'escut de la ciutat sobre
el guardapols. Foto, AF Jordi Plana.

Sobre les finestres dels extrems de la façana de la primera planta, hi ha en relleu, dues torrers que corresponen a l'escut de la ciutat i que donen fe del passat històric de l'edifici com la Casa de la Vila.

El projecte de l'edifici, data de l'any 1832 i les obres de construcció no varen començar fins el dia tres d'agost de 1835, sota la direcció del mestre d'obres Jacint Matalonga. L'edifici va ser inaugurat el dia 30 de maig del 1836. L'edifici va ser remodelat per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1904, arquitecte que va fer el projecte de l'actual Ajuntament de Terrassa i el va bastir entre els anys 1900 i 1902.

Elements destacats de l'interior de l'edifici són les pintures murals de Joaquim Vancells i les baranes de ferro fos obra del constructor Agustí Alland, instal·lades l'any 1842.

L'edifici fou la seu de la Casa de la Vila fins l'any 1898 en que es va convertir en la seu de l'Institut Industrial fins l'any 1952, en aquest període de temps va ser reformat novament. Cal comentar que entre els anys 1981 i el 2001 l'edifici va ser la seu del Centre Excursionista de Terrassa, gracies a un contracte de lloguer a precari de l'Institut Industrial de Terrassa.

L'edifici, avui dia propietat de l'Institut Industrial, és d'estil neoclàssic i està protegit com a bé d'interès local (Identificador: IPAC, 28165).

GL 41º 33' 46'' N - 2º 00' 37 E. TERRASSA

Façana de l'Ajuntament de Terrassa, gairebé davant de l'antiga
Casa de la Vila. Foto, AF Jordi Plana

Passem a l'altre costat del carrer del Raval de Montserrat i ens situem davant de la Casa Joan Marcet...
TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA
 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

 
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada