Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 9 de gener del 2016

GRAN HOTEL PENINSULAR

Gran Hotel Peninsular, també conegut com l'Hotel Pompidor

Just al costat del Círcol Egarenc trobem l'edifici del que havia estat l'Hotel Pompidor. Els germans Carles i Miquel Pompidor ja tenien una fonda al carrer del Raval de Montserrat, la Fonda Peninsular. L'industrial Pasqual Sala que ja havia comprat els terrenys del carrer de Sant Pere per cedir-los al Círcol Egarenc, disposava també al costat d'aquests d'un terreny que feia cantonada amb els carrers de Sant Pere i del Teatre.

Pasqual Sala va oferir aquests terrenys als germans Pompidor (empresaris hotelers que ja disposaven d'hotels a Barcelona, València...), per tal que construïssin un gran hotel al costat del Círcol Egarenc, oferint el Saló dels miralls d'aquest, per fer banquets i altres celebracions que serien servides per el Gran Hotel Peninsular.


Façana de l'antic hotel Pompidor. Foto, AF Jordi Plana
  
Les instal·lacions de l'hotel Pompidor ocupaven l'edifici de la foto superior (façana noble de l'antic hotel) i el que ocupa avui dia els Amics de les Arts. L'hotel va començar a construir-se l'any 1903 i va funcionar fins al començament de la dècada del 1920.

D'esquerra a dreta, Amics de les Arts, Hotel Pompidor i Círcol
 Egarenc. Foto, AF Jordi Plana

És un edifici entre mitgeres, situat al carrer de Sant Pere - 52, format per la planta baixa i tres pisos. La façana presenta una composició plana i simètrica, amb dues obertures a la planta baixa que són l'accés als locals comercials. El primer pis té una balconada que uneix les dues obertures, amb voladís i barana de ferro forjat, sostinguda per mènsules.

Al segon i tercer pis, observem dues obertures per planta, amb balcons de voladís i amb baranes de ferro forjat sostinguts per mènsules ornamentades amb motius florals.
L'edifici està coronat per una cornisa i gablets dentats que reforcen la composició vertical de les obertures.

El tractament de la façana és amb estuc i amb ornaments florals a les llindes de les obertures i a les mènsules que sostenen els balcons.

És un edifici bastit per l'arquitecte Lluís Muncunill, l'any 1903, d'estil modernista i catalogat com a Bé d'interès local ( Identificador, IPAC: 28090 ).

GL 41º 33' 53'' N - 2º 00' 44''

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada