Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 2 de gener del 2016

CASA ANTONI JOSEP TORRELLA

La Casa Antoni Josep Torrella o Casa Geis

Caminem unes poques passes i a la mateixa ma de la casa Higini Roca, trobem la Casa Antoni Josep Torrella, més coneguda com la Casa Geis, (carrer Gavatxons, 9). La casa, és un edifici entre mitgeres i a la seva esquerra té la portalada que va obrir-se, enderrocant Cal Piñol, per tal d'accedir a la Plaça Torre del Castell Palau des del carrer dels Gavatxons, consta de planta baixa (aquesta amb la façana bastant deteriorada) i dos pisos.

La coberta és de teula i a dues aigües, amb el carener paral·lel a la línia de façana i ràfec al carrer. La composició de la façana del carrer dels Gavatxons és senzilla, les obertures de portes i finestres segueixen l'estil propi de l'arquitecte Lluís Muncunill.

A la façana observem la porta i una finestra a la planta baixa, la finestra amb reixa de ferro forjat. El primer pis té una balconada, amb voladís i barana de ferro forjat, que uneix les dues obertures. La façana de la segona planta té dos grups de finestres de dues finestres per grup.

La casa va ser la residència del polític terrassenc Antoni J Torrella i Maurí. Va ser bastida per l'Arquitecte Lluís Muncunill l'any 1907, quan ja no era arquitecte municipal. L'any 1980 la casa va ser habilitada per albergar el Museu de la Ràdio de Terrassa, per tal d'exhibir-hi la col·lecció d'aparells de ràdio del terrassenc Eudald Aymerich.

Actualment la casa acull el Centre d'Interpretació de la Vila Medieval, al que s'accedeix per la plaça de la Torre Castell Palau. El Centre, passa un audiovisual que permet conèixer l'origen medieval de la ciutat de Terrassa, al soterrani de la casa Geis es pot veure un fragment del fossat de la vila medieval, una galeria subterrània, una fresquera i un forn de pa de l'any 1839, aquest situat en el soterrani de l'enderrocada casa de Cal Piñol.

L'edifici, obra de Lluís Muncunill, és d'estil modernista, és un bé inventariat, identificador IPAC: 28200.


GL 41º 33'' 45'' N - 2º 00' 40'' E. TERRASSA

Casa Geis, carrer dels Gavatxons, 9 Foto, AF Jordi Plana

 Façanes de la Casa Geis, la principal del carrer dels Gavatxons i
la del portal d'accés a la plaça de la Torre del Castell Palau.
Foto, AF Jordi Plana

Façana de la planta baixa de la Casa Geis, s'observa que li cal una
rehabilitació urgent. Foto, AF Jordi Plana

Antoni Josep Torrella i Maurí, nat a Terrassa l'any 1843, morí l'any 1910, advocat, periodista i polític, té un carrer a Terrassa amb el seu nom i  el dia 2 de juliol de l'any 1933 es va col·locar el seu retrat en la Sala de plens de l'Ajuntament de Terrassa, formant part de la Galeria de Terrassencs Il·lustres, que es va crear per acord plenari el 22 de maig de 1914.

La ciutat de Terrassa, també va tenir un grup escolar amb el seu nom, situat en la cantonada entre la Rambla d'Ègara, el carrer Gutenberg i el carrer que porta el seu nom, l'edifici, una joia del modernisme terrassenc, va ser enderrocat l'any 1968 fruit de l'especulació urbanística de finals dels anys 60. Els terrenys per edificar el Grup Escolar Torrella van ser cedits a l'Ajuntament de Terrassa per Josep Antoni Josep Torrella i Maurí l'onze d'abril de 1910, el mateix any de la seva mort. Mai he pogut entendre com l'Ajuntament dels anys 60 i el seu alcalde van malbaratar un patrimoni arquitectònic que havien adquirit per cessió d'un prohom de la ciutat.

La Galeria de Terrassencs Il·lustres pretén perpetuar la memòria d'aquells terrassencs i terrassenques que van assolir un alt nivell de servei a la ciutat en diferents àmbits de la vida política, cultural, social...

 Antoni Josep Torrella i Maurí

No tinc per costum posar fotografies que no siguin del meu arxiu de fotogràfic, però en no disposar de fotos anteriors a l'any 1987, posarem una del Grup Escolar Torrella de l'arxiu fotogràfic d'en Joaquim Verdaguer i Caballé.

Grup Escolar Torrella. Foto, AF Joaquim Verdaguer i Caballé

Deixem la casa Antoni J Torrella, caminem 50 metres, passem per la placeta de la Font Trobada, en aquesta destaca una font circular en el centre i el Magatzem Cortès Colomer, i entrem al carrer Sant Pere.

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada