Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 10 de desembre del 2015

MAGATZEMS TORRAS

Cal Sastre d'Olesa. Terrassa

Ens trobem situats al capdamunt del carrer Sant Pere i a esquenes de la seu dels Amics de les Arts, davant nostre s'alça l'edifici dels antics Magatzems Torras, més coneguts per Cal Sastre d'Olesa, hi ha llum de dia i podem apreciar el bon treball fet pel mestre d'obres en el seu dia.

Els Magatzems Torres estaven situats en un edifici entre els carrers de la Rasa i el carrer Sant Pere. L'edifici és de planta triangular, que consta de planta baixa i pis, en el passat, la planta baixa ja tenia funcions comercials i la primera planta era utilitzada com a habitatge dels propietaris de l'immoble.

L'edifici cantoner presenta dos nivells horitzontals que queden ben determinats per la gran balconada que recorre tota la façana. Les obertures de la planta, han estat reformades, però tot respectant el projecte inicial. Es manté la sanefa de trencadís que  separa la base dels aparadors de l'entresolat.

Les finestres del primer pis conserven la decoració original, amb guardapols i relleus als muntants. L'edifici està coronat amb un gablet motllurat on apareix un relleu floral amb el símbol de Mercuri, el déu del comerç amb la inscripció de l'any de construcció i flanquejat per dos pinacles.

L'edifici es coneix amb el nom de Cal Sastre d'Olesa, ja que en Pere Torres, sastre, nat a Olesa de Montserrat, fou qui va encarregar la construcció d'aquest comerç de camises, vestits..., segons projecte de l'arquitecte municipal Melcior Viñals, l' any 1914.

El magatzem de Torras, d'estil modernista va rivalitzar, arquitectònicament parlant, amb els magatzems industrials dels empresaris del sector tèxtil de la ciutat, però cal dir que era un comerç amb l'habitatge del seu propietari al primer pis, per tant no correspon a cap magatzem industrial d'una de les fàbriques de la seva època. Per el meu gust era un dels edificis comercials més bonics de la Terrassa de la primera dècada del segle XX. A la seva època eren els únics magatzems de venda al detall de la ciutat.

L'edifici de Cal Sastre d'Olesa, està protegit com a bé cultural d'interès local i en l'actualitat, la primera planta, segueix complint la seva funció comercial.

GL 41º 33' 53'' N - 2º 00' 44'' E. TERRASSA

Deixem l'edifici de Cal Sastre Olesa, baixem el Carrer Sant Pere, passem per la petita Plaça de la Font Trobada, tombem a la dreta i entrem al carrer del Raval de Montserrat, caminem menys de cent metres i el rellotge marca les 9 de la vesprada, bona hora per sopar, estem davant de la terrassa del restaurant Olivetti...


Magatzems Torras. Foto: AF Jordi Plana

Porta d'accés al primer pis. Foto: AF Jordi Plana

Edifici de Cal Sastre d'Olesa. Foto AF Jordi Plana

Façana de la Rasa (Magatzems Torras). Foto: AF Jordi Plana


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA


Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada