Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 4 de desembre del 2015

EL MERCAT DE LA INDEPENDÈNCIA


El mercat de la Independència de Terrassa
 

Mercat de la Independència de Terrassa és el mercat central de la ciutat. Ocupa una illa sencera de cases, que té forma triangular, amb façanes a la Rambla d'Ègara, al carrer de la Goleta i al Raval de Montserrat. Dos dels seus accessos tenen portes al Raval de Montserrat, un a la Rambla d'Ègara i un a la cantonada entre la Rambla d'Ègara i el carrer de la Rasa.

Té una planta de tres naus disposades en forma de ventall, cada una de les naus presenta longituds diferents: 70 metres, 65 metres i 28 m (la petita destinada a la venda de peix i pesca salada i a les altres dues hi ha parades de carn, fruita verdures i queviures). Les tres naus s'uneixen sota una gran lluerna. El mercat té una superfície de 4.800 metres quadrats, disposats en una planta de 3400 metres quadrats i un soterrani de 1500 metres quadrats.

L'edifici és d'estil modernista, construït a l'època daurada del modernisme terrassenc, va ser bastit pels arquitectes municipals Antoni Pascual i Carretero (1904 - 1906) i Melcior Vinyals i Muñoz (1906 -1908), la primera pedra es va posar el 4 de juliol de 1904 (Festa Major de Terrassa) i va ser inaugurat el 14 de novembre de 1908.

L'estructura de l'edifici està formada per 50 columnes de ferro colat que aguanten una coberta de ferro  amb 4000 claraboies de vidre, pensades per tal d'il·luminar l'interior amb llum natural, solució molt típica del modernisme industrial terrassenc. El Mercat de la Independència l'estructura de ferro colat i de ferro forjat més gran de Terrassa.

Entrada principal pel Raval de Montserrat, en l'actualitat zona tancada als vehicles on es troba l'edifici de l'Ajuntament de Terrassa.

GL 41º 33' 48'' N - 2º 00' 30'' E. TERRASSA. 

Entrada principal al mercat. Raval de Montserrat. Foto: AF Jordi Plana

Porta d'accés al mercat per la Rambla d'Ègara. Foto: AF Jordi Plana

Porta d'accés al mercat pel Raval de Montserrat. Foto: AF Jordi Plana

Porta d'accés al mercat per la Rambla d'Ègara cantonada la Rasa.
Foto: AF Jordi Plan

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA


Jordi Plana i Nieto
Regidor  de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada