La Torre del Catell Palau de Terrassa
Les 8 del matí d'un dissabte del mes de desembre, ens trobem a la Plaça de la Torre del Palau, disposats a iniciar la tercera passejada per la ciutat de Terrassa. En la petita placeta situada entre els carrers Cremat i Gavatxons, podem contemplar la Torre del Palau (Segle XII).
La Torre és l'única resta del que va ser el Castell Palau de Terrassa, aquest castell en el seu moment de màxima grandesa, va estendre els seus dominis des de Sant Cugat fins a tocar el pla del Bages, i des del Llobregat fins a tocar el riu Ripoll. Alguns senyors d'aquest palau castell foren: Pere de Fizes i Pere Francesc de Muntanyans.
La Torre del Palau que va fer la funció de presó fins ben entrat el segle XIX (a l'interior, resten inscripcions fetes pels qui van ser empresonats), és l'única estructura que queda de l'antic palau, ja que l'any 1891, l'últim propietari va decidir enderrocar el que quedava del Castell Palau de Terrassa. Els primers documents de l'existència d'una torre en el lloc on es troba situada la torre que contemplem avui dia, daten de l'any 1016.
La Torre quedava amagada a la vista dels terrassencs i per fer-la visible, l'any 1991 es van enderrocar les cases del darrera de la torre i es va obrir una placeta amb accessos pels carrers de Gavatxons i Cremat. L'enderrocament de les casses i la construcció del pàrquing de la Plaça Vella (davant de la Torre), van fer possible reconstruir part del fossat de la muralla medieval de Terrassa (excavacions dirigides per l'arqueòleg terrassenc Antoni Moro).
La Torre té forma cilíndrica, està construïda amb còdols de riera i carreus de pedra, la planta té 26,7 metres quadrats amb un diàmetre de 7,5 metres, té diferents nivells, inferior, mig soterrat, està cobert per una volta construïda de pedra que comunica amb la primera planta, aquesta està subdividida i d'ella arranca una escala de cargol que comunica amb els dos nivells superiors que estan coberts per voltes de rajola. La Torra té un coronament format per un fris de merlets de maó situats sobre una cornisa i per sota d'ella una sèrie d'arcs cecs, el coronament és obra de l'arquitecte Lluís Muncunil (1898). De la porta d'accés d'estil Romànic, només es conserva un arc de mig punt. La torre té dues finestres de les que destaca un finestral gòtic del segle XVI.
GL 41º 33' 44'' N - 2º 00' 39'' E. TERRASSA
Torre del Castell Palau de Terrassa, finestral gòtic.
Foto AF Jordi Plana
Placeta del Castell Palau de Terrassa. Foto: AF Jordi Plana
Monument recordatori a Terrassa Ciutat Gegantera
Plaça Torre del Palau. Foto: AF Jordi Plana
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011
1987-2011
Hola Jordi! Sóc un antic alumne teu i només et volia felicitar per la feina que has fet amb aquest blog, és molt interessant. Hi vaig entrar buscant detalls històrics del casino del carrer sant Pere. Em sembla una pèrdua molt gran per la ciutat,hi havia escacs,billar, quinto,..
ResponEliminaMolts records! Marc Muntada
Gràcies Marc.
ResponElimina