Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 24 de desembre del 2015

CAFÈ COLÓN

Cafè Colón de la Plaça Vella de Terrassa

Hem caminat els pocs metres que hi ha entre la casa del Poble i la Plaça Vella, just a la cantonada del carrer Cremat amb la Plaça Vella, ens trobem amb un magnífic edifici, en el que havia estat ubicat l'antic Cafè Colón (Plaça Vella, 5), edifici que dóna personalitat a la plaça que té com a centre la façana de la Catedral de Terrassa.

L'edifici de l'antic Cafè Colom, és un edifici cantoner de grans dimensions, de planta baixa i dos pisos, situat entre mitgeres. La façana principal, que dóna a la Plaça Vella, presenta una composició simètrica i plana. A la primera planta observem cinc arcs carpanells que delimiten 5 obertures. A la segona planta es repeteix el mateix esquema, però les portes dels cinc arcs donen pas a una balconada. A la façana de la segona planta s'obren deu finestres geminades en arc de mig punt. L'edifici està coronat per respiralls de forma ovalada i una cornisa amb dentellons.

Aquest edifici està situat en els terrenys que ocupava l'antic Castell Palau de Terrassa, del que només es conserva la torre de l'homenatge, coneguda com a Torre del Palau.

L'any 1893 es van enderrocar les edificacions situades al costat de la Torre del Palau i es va edificar el Cafè Colón, de planta baixa i amb una portalada d'estil Neoclàssic.

L'any 1894 l'arquitecte Lluís Muncunill va reformar el cafè i les cinc barraques d'ús comercial construïdes a la dreta del Cafè Colón.

L'any 1926, l'arquitecte Lluís Muncunill completa el seu projecte del 1893 i amplia el Cafè Colón fins arribar a la cantonada del carrer Cremat, substituint els locals comercials, construïts per ell i el mateix Cafè Colón, que el va enderrocar, per l'edifici actual que és el que veim avui dia.

L'edifici és d'estil noucentista de tradició clàssica, va funcionar com un casino, amb billars i una sala de cinema en els pisos superiors.

GL 41º 33' 44'' N - 2º 00' 39'' E. TERRASSA


Cafè Colón, Plaça Vella, 5 Foto: AF Jordi Plana


 Plaça Vella. Fira de Sta Llúcia. Catedral de Terrassa al fons.
Foto: AF Jordi Plana


 Cafè Colón, esquerra de la Foto: AF Jordi Plana

Deixem el Cafè Colon, travessem tota la plaça i ens dirigim cap a la Catedral de Terrassa.

 

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

 
Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada