Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 3 de desembre del 2015

LA PLAÇA DIDÓ

LA PLAÇA DIDÓ DE TERRASSA

Plaça Didó, dedicada al titellaire terrassenc Ezequiel Vigués, conegut amb el sobrenom de Didó, un dels titellaires més importants que ha donat Catalunya (1880-1960). 

Al fons de la Plaça s'ubica l'edifici d'oficines d'atenció als ciutadans de l' Ajuntament de Terrassa que varen substituir a l'antiga oficina de recaptació situada al carrer Cardaire.

A l'esquerra la sala d'exposicions Muncunill, aquesta sala ocupa part de l'antic Vapor Amat, conegut per Ca l'Izard (obra popular), complex fabril de l'últim terç del segle XIX, destinat a l'acabat de tints en el sector tèxtil.

La nau fou reformada per l'arquitecte modernista Lluís Muncunill, que també va ser arquitecte municipal de Terrassa en el primer quart del segle XX, l'any 1921  i l'any 1982 per l'arquitecte Francesc Bacardit, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002), per tal de convertir-la en sala d'exposicions, moment que va ser aprofitat per fer la Plaça Didó. La nau està feta de maons massissos, l'estructura està formada per pilars de ferro colat que sostenen setze voltes de maó pla, Muncunill va construir llanternes sobre les 16 voltes per donar llum natural a l'interior del vapor.

La part nova de l'antiga fàbrica, actualment està ocupada de l'Institut del Teatre i per una petita sala de teatre, anomenada Teatre Alegria, en record del primer cinema de la ciutat, el Cine Teatre Alegria, inaugurat el 8 de juny de 1907 per Humbert Galítzia. Actualment enderrocat.

Al centre de la Plaça, la xemeneia de base quadrada i fust troncocònic, retallada l'any 1987, al paviment hi ha una senyalització metàl·lica, que indica la silueta de l'ombra que fa la xemeneia a les nou del matí del solstici d'estiu. 

                                  GL 41º 33' 51'' N - 2º 00' 33'' E. TERRASSA.

Sala Muncunill, nau de l'antic Vapor Amat. Foto: AF Jordi Plana

 Plaça Didó, al fons, oficines de l'Ajuntament de Terrassa.
Foto: AF Jordi Plana

Xemeneia del Vapor Amat. Foto: AF Jordi Plana



                    TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER  I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada