Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 11 de juny del 2016

MOSSÈN JACINT VERDAGUER

Ubicat a la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer de Terrassa hi ha un monument dedicat al poeta i prevere català Jacint Verdaguer i Santaló, nascut a Folgueroles, Osona, el 17 de maig de 1845 i mort a la Vil·la Joana, Vallvidriera, Barcelona, el dia 10 de juny de 1902. El monument és obra del Alumnes de l'Escola d'Arts i Oficis de Terrassa, dirigits per l'escultor Ferran Bach-Esteve.

Monument dedicat a Mossèn Jacint Verdaguer i Santaló.
Foto, AF Jordi Plana.

El monument té un cos central de pedra de Montjuïc amb un medalló situat a la part central superior del bloc de pedra, el medalló presenta un bust en relleu del poeta i prevere. Inicialment el monument va tenir una font situada sota el medalló que abocava l'aigua a una pica en forma de petxina, d'aquesta a una altra pica rectangular situada per sota de la primera i finalment a un petit estanyol circular amb un sortidor central.

Detall del darrera del monument a Mossèn Jacint Verdaguer i de
la plaça del mateix nom. Foto, AF Jordi Plana.

A la plaça se li va posar el nom de Mossèn Jacint Verdaguer l'any 1903 durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Joaquim Alegre i Pujals (11/06/1903 - 31/12/1903). El monument va ser inaugurat el dia 30 de juny de 1956 per l'alcalde de Terrassa Josep Clapés i Targarona (06/02/1955 - 05/03/1964).

Monument dedicat a Jacint Verdaguer. Foto AF Jordi Plana.

Amb el pas del temps es va suprimir la font i l'estanyol circular i sota el bust de Jacint Verdaguer  es va col·locar una placa de marbre amb l'escut de la ciutat, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002).

Darrera del monument a Mossèn Jacint Verdaguer i Plaça del mateix 
nom. Foto AF Jordi Plana.

Verdaguer és una de les personalitats més importants de la Catalunya moderna. Poeta romàntic adscrit a la generació de la Restauració de 1874, que durant la Renaixença situa a la llengua catalana en la categoria de llengua literària.
Jacint Verdaguer és el tercer fill de vuit dels quals només sobrevisqueren tres, els seus pares són de condició modesta però amb un cert nivell cultural. El pare Josep Verdaguer i Ordeix és mestre de cases  i pagès i la mare, Josepa Santaló i Planas, era una dona molt aficionada a la lectura i molt devota, fet que va exercir una gran influència sobre Jacint.

GL 41º 33' 59,74'' N - 2º 00' 47,53'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada