Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 6 de juny del 2016

BROLLADORS DE LA PLAÇA DEL DR ROBERT

Hem deixat endarrere la Casa Sanmartí i caminat pel centre de la zona enjardinada del Passeig Comte d'Ègara arribem a l'extrem est del passeig, en aquest punt un estanyol amb sis brolladors separa el Passeig del Compte d'Ègara de la Plaça del Dr Robert.

Estanyol de la plaça del Dr Robert, a l'esquera l'extrem est del
passeig del Comte d'Ègara, a la dreta la plaça del Dr Robert.
Foto, AF Jordi Plana

Cal comentar que a l'altre extrem del passeig, quan aquest va ser remodelat l'any 1943, tocant al carrer de la Font Vella es va bastir un brollador amb un estanyol circular i en el centre una escultura d'un peix amb tres caps de la que brollava l'aigua. Amb el temps es va remodelar, va desaparèixer el peix i es va deixar un doble estanyol circular, amb el pas del temps l'Ajuntament de Terrassa va decidir convertir l'estanyol amb una jardinera i el va omplir de terra per plantar-hi flors. Estaria bé recuperar aquest antic estanyol amb el seu brollador.

Estanyol de la plaça del Dr Robert amb els seus sis brolladors.
Foto, AF Jordi Plana.


L'Estanyol es troba situat a la Plaça del Dr Robert. L'any 1979 l'Ajuntament de Terrassa, presidit per l'alcalde Manuel Royes i Vila va prendre l'acord de canviar el nom a la Plaza de los Caidos pel nom de Plaça del Dr Robert. L'any 1990 es va enderrocar el monument megalòman dedicat a los Caidos per poder construir un pàrquing en el subsòl. Les dues estàtues que formaven part del monument van ser instal·lades en el Cementiri municipal de Terrassa.

 Detall dels dos nivells dels estanyols. Foto, AF Jordi Plana.

A la fotografia podem observar els dos nivells de l'estanyol i quatre dels sis brolladors, a l'esquerra de la fotografia un pont de ferro i fusta que permet passar del Passeig del Compte d'Ègara a la Plaça del Dr Robert des del passeig central. Al fons de la imatge el complex hospitalari de la Mútua de Terrassa.

 Detall d'un dels brolladors de l'estanyol i de l'edifici de la Mútua.
Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1993, l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila inaugurava la urbanització de la plaça del Dr Robert, l'ampliació del pont del Passeig i l'estanyol que separa la Plaça del Passeig.

Imatge de l'estanyol més elevat des de la vorera nord del Passeig.
Foto, AF Jordi Plana.


Situació de l'estanyol que separa Passeig i Plaça.
Foto, AF Jordi Plana.

GL 41º 33' 47,55'' N - 2º 00' 58,71'' E. TERRASSA   

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada