Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 1 d’octubre del 2016

CASA BLANXART

Ens trobem al Passeig Comte d'Ègara, les campanes de la Catedral de Terrassa toquen les dues de la tarda, és hora de dinar i estem davant la Casa Sanmartí, a la planta baixa de l'edifici hi ha el cafè-bar Tívoli, entrem per fer uns entrepans, un cop dinats, reprenem el nostre passeig cap el carrer de la Font Vella, en arribar a la Casa Benito Badrinas, s'acaba el Passeig Comte d'Ègara i entrem al final de la Font Vella, uns metres més a vall hi ha la Casa Blanxart.

 Casa Blanxart, C. de la Font Vella, 94. Foto, AF Jordi Plana.

La Casa Blanxart és un edifici entre mitgeres, situat al capdamunt de la Font Vella, a la vorera dreta i en el núm 94, consta de planta baixa i dos pisos i té l'amplada d'un casal.
La façana de la planta baixa presenta una composició neoclàssica amb dues obertures i un sòcol de pedra sobre el que es recolzen tres pilastres amb base i capitells de pedra motllurats, les obertures de la finestra i de la porta són rectangulars, amb llindes i brancals de pedra motllurada, la planta baixa ha estat molt modificada per la reconversió d'aquesta en local comercial. La finestra ha estat reconvertida en aparador i la porta de fusta d'accés a l'edifici s'ha conservat. Una fina línia d'imposta separa la façana de la planta baixa i del primer pis.

Detall de la planta baixa i del primer pis de la Casa Blanxart.
Foto, AF Jordi Plana.

L'accés al primer i segon pis es realitza gràcies a una escala central amb lluerna ( finestra situada al sostre o a la part superior de l'edifici que dóna llum natural a les estances inferiors). A la façana del primer pis trobem un balcó amb voladís de l'amplària de l'edifici amb llossada rectangular motllurada i barana de ferro colat. La llossada del balcó està sostinguda per set mènsules d'inspiració clàssica. A banda i banda de la llossada del balcó la línia d'imposta dóna continuïtat al perfil d'aquesta.
 
Detall del balcó del primer pis i de les mènsules que el sostenen.
Foto, AF Jordi Plana.

A la façana del primer pis hi ha dues finestres en obertures rectangulars amb llindes i brancals de pedra, flanquejades per tres columnes amb capitells compostos que sostenen una cornisa de pedra i dues pilastres a banda i banda de la façana. Per damunt de la cornisa motllurada hi ha un fris de pedra amb motius florals.

Detall del primer pis de la Casa Blanxart. Foto, AF Jordi Plana.

La façana del segon pis manté l'estructura del primer, amb el balcó una mica menys ampla per tal de donar a l'edifici la sensació visual de major esveltesa. La façana està coronada per una cornisa de maó arrebossada i de gran voladís, sostinguda per set mènsules, tres a cada costat i una central. Entre la cornisa i les llindes de les finestres hi ha dos respiralls circulars amb motius florals. Per damunt de la cornisa hi ha una barana de maó amb tres pilastres.

  Casa Blanxart, centre de la imatge. Foto, AF Jordi Plana.

Imatge aèria de la Font Vella i situació de la Casa Blanxart.
Font, Google Earth.

A la imatge anterior, de Google Earth, veiem la coberta de teula àrab, la lluerna central que dóna llum a l'escala central i el jardí de la Casa Blanxart.

La Casa Blanxart és un edifici situat al casc antic de Terrassa, situat al carrer de la Font Vella, 94 i protegit com a bé cultural d'interès local. Identificador, IPAC: 28133. L'edifici d'estil eclèctic, va ser bastit per l'arquitecte Rafael Puig i Puig, l'any 1892.

GL 41º 33' 46'' N - 2º 00' 53'' E. TERRASSA

Seguim passejant pel carrer de la Font Vella fins arribar a la Casa Baltasar Gorina, uns metres més a vall de la Casa Blanxart i a l'altra verera...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada