Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 12 d’octubre del 2016

CAMBRA DE COMERÇ DE TERRASSA

L'edifici de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa està situat al carrer Blasco de Garay, 29-49 de Terrassa, en el barri de Ca n'Aurell que forma part del districte 08224 de la Ciutat.  El nou edifici de la Cambra de Comerç, obra de l'arquitecte Francesc Bacardit i Segués, va ser bastit l'any 1989, ocupa un solar de 4.700 metres quadrats que havien estat ocupats per la indústria tèxtil Mas SA. L'edifici de Francesc Bacardit segueix les tendències del Racionalisme que ha inspirat gran part de l'obra de l'arquitecte.

Edifici de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.

La Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa va ser fundada el 29 de juny de 1886. Va ser la primera de Catalunya. Va néixer amb la vocació d'oferir informació, assessorament i formació per tal de millorar la gestió de les empreses terrassenques i de l'àrea d'influència de la Ciutat: Gallifa, Sant Llorenç Savall, Matadepera, Rellinars, Vacarisses, Olesa de Montserrat, Viladecavalls, Ullastrell, Castellbisbal, Rubí, Sant Cugat del Vallès i Terrassa.

Demarcació de la Cambra de Comerç de Terrassa.
Font, Cambra de Comerç de Terrassa.


L'edifici de formigó, acer i vidre es caracteritza per la seva forma sinuosa que recorda un gran vaixell de vidre amb les cornises acabades amb punxa i amb voladís. Una gran columna cilíndrica sosté el voladís de la cornisa de la façana que dóna a la cruïlla entre els carrers de Blasco de Garay i Arquímedes. La planta de l'edifici presenta forma de vaixell amb la proa apuntant al carrer d'Arquímedes (est) i la popa al carrer de Galileu (oest). Té cinc plantes, dues soterrades.

 Façana de la cruïlla, Blsco de Garay-Arquímedes de la Cmbra.
Foto, AF Jordi Plana.


L'edific de Bacardit és un edifici pensat en planta oberta, amb una estructura en retícula de formigó armat, disposa de pilars situats cada cinc metres i tot l'edifici està tancat per per plafons de formigó, vidre i acer. La corba de la façana principal és magnificada per la cornisa que presenta un gran voladís formant dues punxes a esquerra i dreta d'aquesta façana, d'aquesta manera l'edifici guanya perspectiva i es supleix la falta d'espai davant la façana principal i amb l'espai alliberat per la corba de la façana és va eixamplar la vorera, fet que va fer possible instal·lar-hi una filera de bancs de pedra i plantar-hi sis magnòlies, en un carrer bastant estret com el Blasco de Garay.

Façanes dels carrers Blasco de Garay i del Galileu.
Foto, AF Jordi Plana.

Per aquest edifici l'arquitecte Francesc Bacardit i Segués va rebre l'any 1991 el Premi d'Arquitectura Estètica i la Cambra, un any abans, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila el Premi Cívic a la millora de façanes de l'Ajuntament de Terrassa.

Detall de la zona arbrada davant de la façana principal.
Foto, AF Jordi Plana.


Vista aèria de l'edifici de la Cambra de Terrassa.
Font, Google Earth.

GL 41º 33' 35'' N - 2º 00' 21'' E. TERRASSA

Deixem l'edifici de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa i passejant tornem al carrer de la Font Vella... 
 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada