Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 2 d’octubre del 2016

CASA BALTASAR GORINA

Tot caminant ds de la Casa Blanxart, travessem el carrer de la Font Vella i a l'altra vorera ens trobem amb la Casa Baltasar Gorina, és un edifici residencial, unifamiliar i situat entre mitgeres, de planta baixa i dos pisos, amb un terrat a la part que dóna a la Font Vella i una tercera planta reculada en relació a la façana principal de construcció posterior. La part del darrera dóna al carrer de Bernat de l'Om.

Casa Baltasar Gorina, centre de la imatge. Foto, AF Jordi Plana.

La Casa Gorina, Font Vella, 93 és un edifici que forma part del patrimoni de la ciutat de Terrassa, està protegida com a bé cultural d'interès local i comparteix mitgera amb la Casa Concepció Monset, que també va ser bastida per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada.
La façana principal és de maó vist amb el sòcol i les llindes (formades pel forja) i brancals de les obertures de pedra. A la planta baixa hi ha tres obertures, la porta d'accés, amb una petita finestra al damunt de la porta que dóna llum al cancell amb una reixa de ferro forjat, i al costat esquerra hi ha una altra finestra vertical molt elevada que enllaça amb el primer pis, aquesta finestra presenta una barana de ferro forjat. Una línia d'imposta marca el forjat del del primer pis. A l'interior destaca l'escala interior, les rajoles dels terres del primer pis i d'altres com el mirador i els tiradors de la porta principal.

Detall de la planta baixa de la Casa Gorina. Foto, AF Jordi Plana.

  
La façana del primer pis de maó vist presenta dues grans obertures que donen accés a una balconada amb voladís, recobert per sota de ceràmica vidriada de color vermell i verd. En aquesta planta les obertures de les portes tenen els brancals de maó i les llindes estan formades pel forjat. Són especialment destacables els treballs de forja de la barana del balcó del primer pis i el sotabalcó del mateix pis. El timpà de cada obertura està ornamentat amb motius florals sobre ceràmica.

Detall de la barana i del sotabalcó. Foto, AF Jordi Plana.

Una línia d'imposta amb dents de serra separa la façana del primer Al pis superior hi ha quatre finestres més petites que formen falsos arcs de maó vist i de llindes formades pel forjat. Els falsos balcons estan decorats amb rajoles de ceràmica, decorades amb motius florals, entre dues sanefes també de ceràmica. Les finestres presenten trencaaigües de ceràmica amb el cantell arrodonit. La façana està coronada per una cornisa sostinguda per mènsules de maó vist i per sobre una sèrie de merlets esglaonats que sostenen una barana de ferro forjat. Sota la cornisa hi ha quatre respiralls de forma geomètrica.

Detall del primer i segon pis de la Casa Baltasar Gorina.
Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici va ser bastit per l'arquitecte modernista Lluís Muncunill i Parelada l'any 1902 i es va construir com a residència de la família Gorina, l'encàrrec a Muncunill el va fer el constructor d'obres Baltasar Gorina. L'edifici recull la influència de Domènech i Muntaner en la utilització del maó vist, la pedra, les biguetes  de ferro, la ceràmica policromada, l'ornamentació floral. La casa és d'estil modernista.

 Detall de la cornisa i de la façana del segon pis. Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici forma part del Catàleg d'Edificis d'Interès Històric - Artístic de Llluís Muncunill de l'Ajuntament de Terrassa i està protegit com a bé cultural d'interès local. Identificador: IPAC: 28100. Tot seguit hi ha la fitxa de la Casa Gorina que forma part del Catàleg.

Fitxa del Catàleg d'Edificis d'Interès Històric de la Casa Baltasar Gorina.
Font, Arxiu Municipal de Terrassa

L'any 1914 l'edifici va ser rehabilitat per l'empresa Alerta Prevenció, per tal d'instal·lar la seva seu. La inauguració va coincidir amb la Fira Modernista de Terrassa. En aquesta remodelació es va afegir una tercer pis reculat en relació a la façana principal. La casa va ser residència familiar del constructor Baltasar Gorina, associat amb un altre mestre d'obres terrassenc, Vicenç Aymerich

Detall dels tiradors de la porta principal. Foto, AF Jordi Plana.

Logotip de la constructora de principis del segle XX, Aymerich Amat

GL 41º 33' 47'' N - 2º 00' 52'' E. TERRASSA

A l'esquerra de la Casa Gorina hi ha la Casa Concepció Monset, obra de l'arquitecte Lluïs Muncunill i Parellada, construïda uns anys després de la Casa Baltasar Gorina...

 TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada