Deixem el carrer del Raval de Montserrat, passem per la placeta d'Enric Granados, travessem la Rambla d'Ègara i caminem el primer tram del carrer de Volta, arribem a la plaça de Josep Freixa i Argemí i just davant nostre tenim la primera porta d'accés al parc.
Plaça Josep Freixa i Argemí, al fons de la imatge hi ha una de
les portes d'accés al Parc. Foto, AF Jordi Plana
El Parc de Sant Jordi, amb una superfície de 22000 metres quadrats va ser inaugurat l'any 1959 durant la Festa Major de Terrassa, desprès de ser adquirit per l'Ajuntament de Terrassa. En realitat, el parc està format pels jardins de la Masia Freixa, residència de l'industrial terrassenc Josep Freixa i Argemí.
Els terrenys del parc eren propietat de la família Freixa, en la darrera dècada del segle XIX varen construir una fàbrica tèxtil, de filatura, que l'any 1907 varen convertir en residència.
El Parc de Sant Jordi està situat en el barri de Ca n'Aurell, delimitat pels carrers del Pare Llaurador, Dr Ullés i les places de Zamenoff, Sant Oleguer i de Josep Freixa i Argemí.
El parc deu el seu nom a un dels seus elements decoratius, una estàtua de Sant Jordi, ubicada a prop de la masia i que inicialment havia estat sobre la font del parc, aquesta estàtua és una reproducció del Sant Jordi de Donatello, que va fer-se a Itàlia a l'inici del segle XX, per encàrrec de Josep Argemí.
Reproducció del Sant Jordi de Donatello. Foto AF, Jordi Plana
Els jardins de la Masia Freixa respecten l'estructura dels jardins de l'inici del segle XX, d'inspiració anglesa, dissenyats per Rafael Benet i Vancells, en els que destaca la zona destinada a les roses i la glorieta situada davant de la casa i en la cruïlla entre quatre camins de terra delimitats per parterres amb diferents varietats de rosés.
Glorieta. Foto, AF Jordi Plana
L'element més significatiu del Parc de Sant Jordi és l'edifici de la Masia Freixa, edifici transformat en residència durant els anys 1907 - 1914 per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada, per encàrrec de l'industrial tèxtil Josep Freixa i Argemí. La Masía Freixa joia del modernisme terrassenc s'ha convertit en la imatge més icònica de Terrassa.
Façana principal de la Masia Freixa, Foto, AF Jordi Plana.
Com elements originals el parc presenta un gran estany, en el que en un principi hi havia cignes i posteriorment ànecs, però per condicions higièniques i per les bretolades van suprimir-se i una font, situada en el centre del parc, que inicialment era la base de l'estàtua de Sant Jordi.
Estany del parc de Sant Jordi. Foto, AF Jordi Plana.
La font del Parc de Sant Jordi. Foto, AF Jordi Plana
Jardinera, projectada inicialment com a brollador. Foto, AF Jordi Plana
La Masia Freixa està envoltada per un paviment sinuós a la manera de les voreres dels carrers, aquest s'eixampla a la dreta de la casa formant un espai gairebé circular que evoca les eres de les masies catalanes.
Espai circular en el que Muncunill evocà una era.
Foto, AF Jordi Plana
En el recinte del Parc de Sant Jordi s'ha ubicat un restaurat, el DOT cafè-restaurant Sant Jordi, aprofitarem per dinar i acabar el sisè dia de passejada per Terrassa...
Restaurant DOT cafè-restaurant Sant Jordi. Foto, AF Jordi Plana
GL 41º 33' 47'' N - 2º 00' 33'' E
TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA
TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987-2011
Bona tarda Jordi,
ResponEliminaEn una ocasió vaig incorporar al bloc una crònica sobre la Masia Freixa
adjunto l'enllaç http://www.rosammasana.com/?p=3200
És molt interessant el teu bloc
Rosa M. Masana
El meu besavi es la persona que va dissenyar la portalada dels jardins de la masia freixa.
ResponEliminaTinc tota la documentació.
Contacte.669965287