La plaça Mossèn Jacint Verdaguer és troba en la confluència dels carrers: Camí Fondo, carrer del Passeig, carrer del Nord i carrer de Sant Leopold. És una plaça amb dues zones ben delimitades, venint del carrer del Camí Fondo una zona amb aparcaments per a cotxes a banda i banda i per a motos en la illa central, passada aquesta trobem una segona zona entre els carrers de Sant Leopold i del Nord, alçada, pavimentada i arbrada amb bancs i amb un monument dedicat a Mossèn Jacint Verdaguer.
Monument dedicat a Mossèn Jacint Verdaguer. Foto, AF Jordi Plana
Jacint Verdaguer i Santaló, 17 de maig de 1845 (Folgueroles), 10 de juny de 1902 (Barcelona. Prevere i poeta romàntic, formà part de la Restauració de 1874, que en la Renaixença retorna a la llengua catalana la categoria de llengua literària.
Si entrem a la plaça Mossèn Jacint Verdaguer pel carrer del Camí Fondo. ens topem a la dreta amb la Cafeteria Granja Catalana i la seva terrassa al davant. Aquesta zona de la plaça està pavimentada amb llambordes d'argila cuita de color vermell.
Plaça Mossèn Jacint Verdaguer. Foto AF Jordi Plana
Caminem deu metres i ens situem davant del Magatzem Corcoy, d'estil modernista i bastit per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada a l'inici del segle XX. La façana de l'edifici va ser restaurada l'any 2014 i avui dia s'està refent l'interior.
Magatzem Corcoy. Foto, AF Jordi Plana.
El Magatzem Corcoy comparteix mitgera amb l'edifici de Correus bastit al final de la dècada dels 50 i que va substituir a l'edifici de l'Agrupació Regionalista, edifici d'estil modernista bastit per Lluís Muncunill, l'únic dels edificis modernistes de Muncunill, bastits en la Plaça Mossèn Jacint Verdaguer que no ha arribat als nostres dies.
Edifici de Correus. AF Jordi Plana.
A l'altra façana de la plaça trobem el Magatzem Miquel Boix, d'estil modernista, bastit per Lluís Muncunill i Parellada l'any 1905.
Magatzem Miquel Boix. Foto, AF Jordi Plana.
En la mateixa vorera del Magatzem Miquel Boix, hi ha la façana de la Impremta Ventayol, edifici va ser bastit per Lluís Muncunill l'any 1895. Avui dia de l'impremta només queda la façana integrada en un edifici residencial que ocupa dos casals.
Impremta Ventayol. Foto, AF Jordi Plana.
En la façana Nord de la plaça, entre els carrers Sant Leopold i del Nord, hi ha una petita zona arbrada i amb bancs en la qu va situar-se el monument dedicat a Mossèn Jacint Verdaguer.
Monument a Mossèn Jacint Verdaguer. Foto, AF Jordi Plana.
L'enderrocament de l'edifici modernista de l'Agrupació Regionalista, bastit per Muncunill, per construir-ne el de Correus va alliberar un petit espai entre aquest i l'edifici de l'Escola de la Llar, aquest espai és la placeta Rosa Puig, en record de Rosa Puig i Llonch, (Terrassa, 24 de febrer de 1901, 24 de maig de 1999). Compositora, pianista i professora de piano al Conservatori Municipal de Música de Terrassa.
Placeta Rosa Puig. Foto, AF Jordi Plana.
GL 41º 33' 58'' N - 2º 00' 48'' E. TERRASSA
Deixem la plaça Mossèn Jacint Verdaguer en la que ens hauria agradat contemplar l'edifici modernista de l'Agrupació Regionalista i no l'actual edifici de Correus. Caminem sobre les nostres passes i ens dirigim cap el carrer del Camí Fondo...
TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada