Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 17 de setembre del 2024

ELS BROLLADORS DE TERRASSA

 BROLLADORS DE LA PLAÇA DEL DR. ROBERT

L'Estanyol es troba situat a la Plaça del Dr Robert. L'any 1979 l'Ajuntament de Terrassa, presidit per l'alcalde Manuel Royes i Vila va prendre l'acord de canviar el nom a la Plaza de los Caidos pel nom de Plaça del Dr Robert. L'any 1990 es va enderrocar el monument megalòman dedicat a los Caidos per poder construir un pàrquing en el subsòl. Les dues estàtues que formaven part del monument van ser instal·lades en el Cementiri municipal de Terrassa. 

Brollador de la Plaça del Dr Robert. Foto, AF Jordi Plana i Nieto.
 (IMG 1771, 28/05/2016)
 
La Plaça del Dr Robert està situada entre el Passeig del Comte d'Ègara i el Pont del Passeig. La Plaça i el Passeig configuren un espai que té forma de rombe. Un estanyol amb sis brolladors, situat a l'est, delimita la separació entre passeig i plaça, l'estanyol és la diagonal menor del rombe. Un pont de fusta, situat sobre la diagonal major del rombe, permet el pas del centre del passeig a la plaça.
 
Cal comentar que a l'altre extrem del passeig, quan aquest va ser remodelat l'any 1943, tocant al carrer de la Font Vella es va bastir un brollador amb un estanyol circular i en el centre una escultura d'un peix amb tres caps de la que brollava l'aigua. Amb el temps es va remodelar, va desaparèixer el peix i es va deixar un doble estanyol circular, amb el pas del temps l'Ajuntament de Terrassa va decidir convertir l'estanyol amb una jardinera i el va omplir de terra per plantar-hi flors. Estaria bé recuperar aquest antic estanyol amb el seu brollador.
 
BROLLADOR DE LA PLAÇA DE L'AIGUA
 
La plaça de l'Aigua deu el seu nom a la font monumental situada en el centre de la gran rotonda que determina la plaça. La rotonda regula la circulació dels vehicles de tres grans avingudes de la ciutat egarenca: Avinguda Abat Marcet, Avinguda Jaume I, Rambla Francesc Macià, carrer Manresa i Carretera de Matadepera. El dia 25 d'abril de l'any 1992 tres mesos abans de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona, jocs en els que Terrassa va ser subseu olímpica (per a celebrar els partits d'hoquei herba), l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002) i el president de Mina Pública d'Aigües de Terrassa Joan Baptista i Galí, inauguren el brollador amb el monument Tall.
 
Brollador de la plaça de l'aigua. Foto, AF Jordi Plana i Nieto
(IMG 3848, 02/04/2017)
 
BROLLADORS DE LA PLAÇA RICARD CAMÍ
 
Els brolladors més bonics de Terrassa es troben a la plaça Ricard Camí, aquest conjunt de fonts consta de dotze brolladors, el més alt llença l'aigua sobre un paviment de pedra cilíndric que la recull i la passa a un estanyol de formes arrodonides que té deu brolladors que surten de l'aigua i un de poca alçada que llença l'aigua sobre una base cilíndrica, més petit que emergeix del fons de l'estanyol.
 

Detall de l'estanyol dels brolladors de la plaça Ricard Camí. Foto AF
Jordi Plana i Nieto. (IMG 0941, 02/04/2017)
 
Els brolladors de la plaça Ricard Camí van ser inaugurats per l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila i el Director General de la Caixa de Terrassa Enric Mata l'any 2001 amb motiu de l'edifici de la seu central de la Caixa de Terrassa, avui dia BBVA.
 
TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA 
 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
 
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada