Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 2 de juliol del 2016

PLAÇA DEL DR ROBERT

La Plaça del Dr Robert està situada entre el Passeig del Comte d'Ègara i el Pont del Passeig. La Plaça i el Passeig configuren un espai que té forma de rombe. Un estanyol amb sis brolladors, situat a l'est, delimita la separació entre passeig i plaça, l'estanyol és la diagonal menor del rombe. Un pont de fusta, situat sobre la diagonal major del rombe, permet el pas del centre del passeig a la plaça.

Estanyol que separa el Passeig Comte d'Ègara de la Plaça del Dr
Robert. Foto, AF Jordi Plana.

La plaça està dedicada al Dr Bartomeu Robert i Yarzàbal, va néixer a Tampico (Mèxic) el dia 20 d'octubre de 1842 i va morir el dia 10 d'abril de 1902 a Barcelona. L'any 1863 es llicencià en Medicina a Barcelona, fou metge de l'Hospital de la Santa Creu. El 14 de març de 1899 és designat pel govern alcalde de Barcelona, destacà per depurar el cens electoral, contra les pràctiques del caciquisme, encapçalà el tancament de caixes contra la llei del Gabinet de Silvela i del seu ministre d'Hisenda, Raimundo Fernández Villaverde, presidí la Lliga Regionalista i fou elegit diputat a Corts Generals.

Dr Robert. Foto de Audouard publicada a La Il·lustració Catalana
(1904)

Al nord de la Plaça del Dr Robert trobem els carrers de Garcia Humet, Sant Antoni i carrer del Castellet, al sud el carrer de Topete i de la Riba, a l'est el Passeig del Comte d'Ègara i a l'oest l'Avinguda Jacquard que comença amb el Pont del Passeig sobre el Parc de Vallparadís.

Centre de la imatge: Inici de la Avda Jacquard i el Pont del Passeig.
Foto, AF Jordi Plana.

La façana nord de la Plaça del Dr Robert està formada pels edificis de l'Hospital Universitari de la Mútua de Terrassa, conegut pels terrassencs i les terrassenques com La Mútua, que va ser fundada l'any 1900 com a Mútua Asseguradora d'Accidents de Treball.

Edificis de la Mútua de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

A la façana sud de la Plaça del Dr Robert trobem les construccions més antigues, a l'esquerra hi ha un edifici de planta rectangular de planta baixa i pis conegut com l'antiga presó de Terrassa, que fou construïda l'any 1855. 

Antiga Presó de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.


Avui dia l'antiga presó de Terrassa forma part de les instal·lacions de l'Hospital de Sant Llàtzer , que avui dia està format per un conjunt d'edificis que ocupen una illa delimitada per la Plaça del Dr Robert,, el carrer de la Riba i el parc de Vallparadís. 

Façana de la Plaça del Dr Robert de l'Hospital de Sant Llàtzer.
Foto, AF Jordi Plana.

Un dels elements més significatius d'aquesta façana és que té integrada una torre de l'aigua, concretament la Torre de les aigües Nº 6. Les torres de les aigües eren estructures repartides per tot el casc urbà que feien possible repartir l'aigua per tots els habitatges del seu voltant. 

 Detall de la Torre de les Aigües Nº 6. Foto, AF Jordi Plana.

Una de les façanes més emblemàtiques de l'Hospital de Sant Llàtzer és la façana de l'edifici rectangular de la Clínica del Remei, Que fou bastida per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1917 i que encara conserva el rètol inicial.

 Edifici de la Clínica del Remei. Foto, AF Jordi Plana.

Avui dia l'edifici de la Clínica del Remei alberga l'Escola d'Infermeria de la Creu Roja. Entre els edificis de l'Hospital de Sant Llàtzer i l'antiga presó de Terrassa trobem l'Església de Sant Francesc d'Assís, darrera d'aquesta hi ha el claustre de l'antic monestir franciscà, que podem apreciar en la foto aèria de Google Earth.

 Església de Sant Francesc d'Assís. Foto, AF Jordi Plana.

 Claustre del Convent de Sant Francesc, situat darrera de l'església
de Sant Francesc. Font Google Earth.

La zona central de la plaça del Dr Robert, plaça que té la forma d'un triangle i que amb el passeig completa un rombe, està enjardinada i és el pas del Passeig del Comte d'Ègara a la Avinguda Jacquart gràcies al Pont del Passeig. Sota la Plaça del Dr Robert es va construir un pàrquing subterrani, fet que va ser aprofitat per retirar el monument de grans dimensions dedicat als caiguts, part d'aquest monument, prèvia retirada dels símbols feixistes va ser instal·lat al Cementiri Municipal de Terrassa, en els primers anys dels ajuntaments democràtics i durant el mandat de l'alcalde de Terrassa, Manuel Royes i Vila.

 Plaça del Dr Robert. Foto, AF Jordi Plana.

 GL 41º 33'' 47,77'' N - 2º 01' 0,57'' E. TERRASSA

Deixem la Plaça del Dr Robert i travessem el Pont del Passeig sobre el Parc de Vallparadís...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada