Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 11 d’octubre del 2022

LA CASA MALLOFRÉ

Al costat de l'escola de Donya Magdalena trobem La Casa Mallofré, coneguda erròniament com la Casa de la Mestra ( donya Magdalena Rossell). La Casa Mallofré, presenta una façana de composició  similar al de l'Escola de Donya Magdalena, donant una continuïtat arquitectònica a tot el conjunt, tot i que cal destacar diferències significatives en relació als materials utilitzats i en la forma de les finestres.

La Casa Mallofré, és un modest i petit edifici d'estil modernista, situat  en el núm 27 del carrer de Sant Isidre de Terrassa (Districte I), al costat de L'Escola de donya Magdalena.

Detall de la façana de la Casa Mallofré. Foto. AF Jordi Plana.

(IMG 1702, 22/06/2016)

Atenent a l'estudi publicat a la revista d'història Terme, núm 34 del 2019, per Josep Sanllehí i Ubach, doctor en Filosofia, La Casa Mallofré fou construïda l'any 1909, seguint els plànols de l'arquitecte Antoni Pasqual. El 18 de gener de 1909, Alfons Maria Ubach i Solà, sol·licità llicència a l'Ajuntament de Terrassa, per construir una casa amb façana al carrer de Sant Isidre núm 27. En la sessió plenària de l'Ajuntament de Terrassa del 26 de gener de 1909, l'Ajuntament presidit per l'alcalde Francesc Comas i Singla (07/03/1909 - 30/06/1909), acordà aprovar per dictamen favorable de la Comissió de Foment i de l'arquitecte municipal Melcior Vinyals la llicència sol·licitada per Alfons Ubach.

El 8 de maig de 1909 la casa ja s'havia construït, doncs Dolors Vinyals i Coll, esposa d'Alfons Maria Ubach, venia la casa a Josep Mallofré i Puigmartí per l'import de 1000 pessetes. Per tant Donya Magdalena no va habitar mai la casa anomenada en molts escrits com la Casa de la Mestra, fent referència a Magdalena Rossell, mestra de l'Escola Donya Magdalena.

Detall de la façana de la Casa Mallofré. Foto. AF Jordi Plana.

(IMG 1703, 22/06/2016)

A l'esquerra de l'edifici de l'escola hi ha La Casa Mallofré, aquesta segueix una tipologia constructiva similar, però les obertures de les dues finestres i la porta són en arc rebaixat i l'edifici està coronat per una sèrie de sanefes amb motius geomètrics que delimiten una franja d'obra vista amb dos respiralls. La resta de la façana és de paredat antic emmarcat pels maons de l'obra vista dels arcs de les obertures, els extrems i el sòcol. Les dues finestres a banda i banda de la porta presenten dues baranes de ferro forjat.

Detall de la porta i la finestra dreta de la Casa Mallofré. Foto, AF

Jordi Plana (IMG 1704, 22/06/2016)

Les dues finestres i la porta estan emmarcades amb maons i presenten arcs rebaixats, també de maons i situats al mateix nivell. La façana de paredat com la façana de l'escola també està emmarcada per maons.

Detall de la cornisa de la Casa Mallofré. Foto, AF, Jordi Plana.

(IMG 1705, 22/06/2016)

 

L'edifici dissenyat per l'arquitecte Antoni Pasqual i construït l'any 1909, és d'estil modernista i correspon a un habitatge familiar de planta baixa amb un pati o jardí de dimensions importants en relació a la superfície de la casa. La Casa Mallofré està catalogada (erròniament) juntament amb l'Escola de Donya Magdalena, tot considerant que aquesta era la casa de la mestra; com Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Els dos edificis, un de l'arquitecte Josep Maria Coll i Bacardí i l'altre de l'arquitecte Antoni Pasqual, haurien de tenir catalogacions independents en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Fonts consultades:

Viquipèdia

Actes de les sessions plenàries de l'ajuntament de Terrassa

Revista Històrica Terme, núm 34 del 2019, escrit de Josep Sanllehí i Ubach, La Casa Mallofré.

FITXA

NOM ............................................................ Casa Mallofré 

UBICACIÓ ................................................... Carrer de Sant Isidre, núm 27

ARQUITECTE ............................................. Antoni Pasqual

ANY DE CONSTRUCCIÓ ........................... 1909

PROMOTOR ............................................... Alfons Maria Ubach

Ús ............................................................... Habitatge unifamiliar

ESTIL ARQUITECTÒNIC ........................... Modernista

COMPRA .................................................... Josep Mallofré i Puigmartí (1909)

ESTAT DE CONSERVACIÓ ........................ Bo

PROTECCIÓ ............................................... BCIL, IPAC 28072

GL

41º 33' 59´´N - 2º 00' 43'' E. TERRASSA

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto

Regidor de l'Excel·lentíssim

Ajuntament de Terrassa

1987 - 2011

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada