El Centre de Documentació i Museu Tèxtil és una institució museística situada a Terrassa. El museu fou fundat l'any 1946 amb el nom de Museu Tèxtil Biosca i l'any 1970 fou obert a l'edifici del carrer de Salmerón, núm 25, davant del castell cartoixa de Vallparadís, en el barri de Vallparadís de Terrassa. El Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
Les sales del museu mostren la història dels teixits i del vestit, des del segle III fins els nostres dies, al Museu podrem observar des de teixits coptes que corresponen als primers segles de l'era cristiana fins a diferents teles de diverses zones del Mediterrani, el Japó, la Xina, l'Índia i Amèrica.
Edifici del Museu Tèxtil de Terrassa, carrer de Salmerón, núm 25.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 7281, 25/05/2020)
El Centre de Documentació i Museu Tèxtil té el seu origen en el Museu Tèxtil Biosca (MTB). A mitjans de la dècada de 1950 un grup d'empresaris terrassencs, del sector tèxtil, encapçalats per en Josep Biosca, van reunir diverses col·leccions privades, relacionades amb la indústria tèxtil local i internacional i fundaren el MTB amb seu al carrer de Sant Isidre. Passat un temps la seu del Museu Tèxtil Biosca passà al carrer de Sant Pau, concretament al magatzem Pasqual Sala, seu de l'Institut Industrial i avui dia seu de CECOT. El dia 1 d'abril de 1959, el Museu Tèxtil Biosca fou cedit a l'Ajuntament de Terrassa durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Josep Clapés i Targarona (04/07/1953 - 05/03/1964) i es creà un patronat format per l'Ajuntament de Terrassa i l'Institut Industrial sota la direcció de Francesc Torrella i Niubò.
Magatzem Pasqual Sala, carrer de Sant Pau núm 6. Seu del Museu
Tèxtil de Terrassa fins l'any 1970. Foto, AF Jordi Plana.
Avui l'edifici és la seu de CECOT
Amb el temps les col·leccions adquirides pel Patronat del Museu anaven augmentat, fet que determinà la construcció d'un nou edifici per acollir tot el material que calia exposar i realitzar les activitats del Museu.
El nou edifici seria construït al carrer de Salmerón, núm 25, en el terreny que ocupava la Torre Soteras que fou enderrocada a mitjans dels anys 60 del segle passat. El nou edifici fou patrocinat per la Diputació de Barcelona i encarregat a l'arquitecte Camil Pallàs i Arisa.
Camil Pallàs i Arisa, arquitecte del Museu Tèxtil
de Terrassa, carrer de Salmerón, núm 25
Foto, Tribuna del Berguedà
Entre les obres de nova planta destaquen: parvulari i escoles de les Llars Mundet a la Vall d'Hebron (Barcelona), el Museu Tèxtil de Terrassa, Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona, el Museu del Molí Paperer de Capellades o el Museu Monogràfic d'Empúries.
Edifici del Museu Tèxtil, façanes sud (principal) i est, obra de
l'arquitecte Camil Pallàs i Arisa.Foto, AF Jordi Plana.
(IMG 7284, 25/05/2020)
41º 33' 55'' N - 2º 01' 10'' E. TERRASSA
de Terrassa, carrer de Salmerón, núm 25
Foto, Tribuna del Berguedà
Camil Pallàs i Arisa, va néixer a Sant Julià de Vilatorta, 1918 i morí l'any 1982 a Roda de Ter. Arquitecte i restaurador català. En el període 1954-1978 va exercir com a director del Servei de Conservació de Monuments, actual Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. Entre les seves restauracions més destacades tenim: el castell de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), l'església de Sant Antoni (Vilanova i la Geltrú) i el Museu Episcopal de Vic.
Entre les obres de nova planta destaquen: parvulari i escoles de les Llars Mundet a la Vall d'Hebron (Barcelona), el Museu Tèxtil de Terrassa, Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona, el Museu del Molí Paperer de Capellades o el Museu Monogràfic d'Empúries.
L'any 1963 l'Ajuntament de Terrassa va subscriure un conveni amb la Diputació de Barcelona que havia adquirit la col·lecció Viñas de teixits i la seva biblioteca també sobre teixits, d'aquest conveni va sorgir el Museu Provincial Tèxtil i la decisió de construir el nou edifici dalt del Parc de Vallparadís.
El nou edifici seu del Museu Provincial Tèxtil, fou projectat per l'arquitecte Camil Pallàs i Arisa i inaugurat el dia 14 d'abril de 1970.
l'arquitecte Camil Pallàs i Arisa.Foto, AF Jordi Plana.
(IMG 7284, 25/05/2020)
L'edifici fou inaugurat durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Josep Donadeu i Cadafalch ( 17/03/1970 - 27/09/1977). Des de la inauguració del nou edifici les col·leccions s'han anat incrementant fins avui dia. L'any 1995, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002), el museu canvia el seu nom i de Museu Provincial Tèxtil passa a dir-se Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT).
Façana nord del CDMT. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 7259, 25/05/2020)
El mes de febrer de 2011, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Pere Navarro i Morera (13/04/2002 - 30/11/2012), el CDMT va signar un conveni amb el Museu de l'Estampació de Premià de Mar i el Museu d'Arenys de Mar per tal de dur a terme una política d'adquisicions coordinada i per treballar conjuntament en diferents àmbits de formació, recerca i documentació.
Detall de la retolació de la façana principal del CDMT. Foto, AF
Jordi Plana.
La façana de l'edifici fou rehabilitada l'any 2010. Es va substituir l'aplacat deteriorat de pedra per un sistema de façana ventilada i aïllament acabat amb pedra calcària, amb un cost de 149.992'06 euros (arquitecte: Eduard Simó González i arquitecte tècnic: Joan Olana Casas). Posteriorment es va substituir el mural de colors de la façana principal per un mural que representa teixits amb motius florals.
Detall del mural de la façana principal format per motius florals.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 7264, 25/05/2020)
Detall de la façana oest del CDMT. Foto, AF Jordi Plana.
(IMG 7268, 25/05/2020)
Col·leccions del CDMT
L'extens fons del museu, de més de 20.000 objectes representatius de
la història tèxtil d'arreu del món, no es presenta de manera permanent
sinó en diverses exposicions temporals monogràfiques d'una durada entre
deu i dotze mesos a l'espai Modernisme (primera planta) i de dos o tres anys a la segona planta.
- Teixits de l'àrea mediterrània, preindustrials (egipcis, andalusins, gòtics, renaixentistes, barrocs) i industrials (dels segles XIX i xx i mostraris d'indústries tèxtils, principalment del Vallès i de Catalunya).
- Teixits de la Xina, l'Índia i l'Amèrica precolombina.
- Estampats, brodats, indumentària (segles xviii-XX), paraments litúrgics (segles XVI-XX) i complements (segles XVII-XX). És destacable la col·lecció d'indumentària del segle XVIII formada per una gran quantitat de vestits femenins i conjunts masculins de casaques, armilles i calçons confeccionats en seda i llana brodades.
- Dissenys originals del segle XX.
- Postes en carta per a telers de Jacquard.
- Col·lecció modernista, amb obres mestres d'artistes, dissenyadors i empreses catalanes de l'inici del segle XX. ( Font Wikipedia )
Del CDMT cal destacar el taller de restauració ampliat l'any 2011 i que avui dia disposa de 200 metres quadrats. Al taller del museu s'hi han restaurat peces molt importants del patrimoni cultural català, entre les que cal destacar peces tèxtils de la Patum de Berga, teles de la Casa Museu d'Antoni Gaudí, el coixí de la sepultura del rei Pere el Gran que es troba al monestir de Santes Creus o la capa de Sant Ermengol.
Vista aèria de l'edifici del CDMT. Font Google.
FITXA
Situació: C/ Salmerón, núm 25, CP 08222 Terrassa
Ús: Museu tèxtil i taller de restauració
Tipus: Museu i centre de documentació
Any de construcció de l'edifici: 1970
Arquitecte: Camil Pallàs i Arisa
Estil arquitectònic: Darreres tendències
Estat de conservació: Excel·lent, restaurat l'any 2010
Forma part de: Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
Identificador: IPAC: 28201
Pàgina Web: https://cdmt.cat
Correu electrònic: info@cdmt.es
Telèfon: 937315202
RENFE: Línia R4 (Estació Terrassa)
FGC: Línia S1 (Estació Vallparadís-Universitat)
Autobusos urbans: 6, 12, 13
Horaris: Dimarts i Dijous de 10 a 14 i de 16 a 19. Divendres i Diumenges de 10 a 14
GL
TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada